Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżeczki

2 łyżki

3 łyżki

0.5 szklanki

null

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

0.5 szklanki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę umyj, pokrój w kawałki, posól i skrop sokiem z cytryny. Natrzyj Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i pozostaw na noc w lodówce.

Krok 2

Mąki wymieszaj i obtocz w nich rybę. Usmaż z obu stron na złoto.

Krok 3

Masło* rozpuść w rondelku. Wsyp mąkę i wymieszaj. Rozprowadź wywarem. Dodaj śmietanę.

Krok 4

Żółtko rozprowadź odrobiną sosu i dodaj do rondla. Podgrzewaj do czasu, gdy sos zgęstnieje.

Krok 5

Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, skórką cytrynową i solą. Sosem polej upieczone ryby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Crumble z owocami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej