Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżeczki

2 łyżki

3 łyżki

0.5 szklanki

null

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

0.5 szklanki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę umyj, pokrój w kawałki, posól i skrop sokiem z cytryny. Natrzyj Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i pozostaw na noc w lodówce.

Krok 2

Mąki wymieszaj i obtocz w nich rybę. Usmaż z obu stron na złoto.

Krok 3

Masło* rozpuść w rondelku. Wsyp mąkę i wymieszaj. Rozprowadź wywarem. Dodaj śmietanę.

Krok 4

Żółtko rozprowadź odrobiną sosu i dodaj do rondla. Podgrzewaj do czasu, gdy sos zgęstnieje.

Krok 5

Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, skórką cytrynową i solą. Sosem polej upieczone ryby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz zapiekany z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Szybkie spaghetti carbonara
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej