Drożdżowe wiosenne motylki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

18

275 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

210 osób wydrukowało

Pobierz pdf

311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

7 gramów

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 szczypta

nadzienie:

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mieszadłami miksera: mąkę, cukier, rozpuszczone w mleku drożdże, sól, 2 jajka i Kasię.

Drożdżowe wiosenne motylki - Krok 1

Krok 2

Następnie przełóż ciasto na stół i zagnieć w kulkę. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Drożdżowe wiosenne motylki - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na cienki prostokąt o wymiarach ok. 37x30 cm i podziel na 6 prostokątów. Nierówne brzegi odetnij.

Drożdżowe wiosenne motylki - Krok 3

Krok 4

Migdały drobno posiekaj. Kawałki ciasta posmaruj marmoladą i posyp posiekanymi migdałami.

Drożdżowe wiosenne motylki - Krok 4

Krok 5

Najpierw dwa boki prostokąta zawiń do środka na marmoladę, a następnie pozostałe dwa złóż w ten sposób aby utworzyły kwadratowe paczuszki.

Drożdżowe wiosenne motylki - Krok 5

Krok 6

Paczuszki przełóż do góry dnem i natnij z dwóch stron, zostawiając środek nie przecięty. Nacięte miejsca wywiń do góry tak by było dobrze widać przekrój roladki. Uformuj motylki.

Drożdżowe wiosenne motylki - Krok 6

Krok 7

Motylki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Doklej czułki zrobione z resztek ciasta i posmaruj białkiem jajka. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 15 minut.

Drożdżowe wiosenne motylki - Krok 7
Moje Ciasto

Dobra rada:

Z podanej ilości składników przygotujesz ok. 12 drożdżówek.

21

Opinie o przepisie

  • Marcin  Brzyski

    Marcin Brzyski

    Drożdżówki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Łapieniecka

    Emilia Łapieniecka

    syca zmysl smaku i wzroku :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Szturm

    Barbara Szturm

    Od ciastek to nie motylki w brzuchu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dzidek Sąsara

    Dzidek Sąsara

    Chcę to spróbować! Co Ty o tym sądzisz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Serbin

    Sylwia Serbin

    Madzia śliczne motylki:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Łaniewska

    Maria Łaniewska

    Marta, zamiast droczyć się to możesz się popisać, umiejętności posiadasz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Lapacz

    Jadwiga Lapacz

    Zgadzam się z panią Krystyną Adamczyk. Po co siadają na biodrach?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Godlewska

    Teresa Godlewska

    Ja robię takie z ciasta francuskiego ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Zygadlewicz

    Zbigniew Zygadlewicz

    mam to w nosie . W biodrach mam 60. Gdzie i u kogo ? Lecę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Eleonora Adamczyk

    Krystyna Eleonora Adamczyk

    Motylki w brzuchu bardzo proszę,tylko po co one potem "siadają na biodrach?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Milarska

    Maria Milarska

    bardzo ładne, myślę, że z ciasta francuskiego też by były smaczne i ładne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Tomczak

    Mariusz Tomczak

    motylki w brzuchu to znak że będzie sraczka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Halina Bandurski

    Andrzej Halina Bandurski

    Odlotowe drożdżówki i ładne i na pewno smaczniuteńkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leonard Górka

    Leonard Górka

    Już je lubię...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Szablewski

    Aleksander Szablewski

    ...no i brzuch :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislawa Wlodyka

    Stanislawa Wlodyka

    lubię to.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józefa Kmiecik Kmiecik

    Józefa Kmiecik Kmiecik

    Alu apetycznie wyglada a pewnie smakuje jeszcze bardziej , pozdrawiam☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Zawadzki

    Jerzy Zawadzki

    Sex oferta?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Zawadzki

    Jerzy Zawadzki

    Czy to slogan "pod 500+"?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Sosnowska

    Teresa Sosnowska

    Świetny pomysł właśnie robię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Bielas

    Krystyna Bielas

    Sliczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe wiosenne motylki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe wiosenne motylki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe wiosenne motylki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe wiosenne motylki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe wiosenne motylki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe wiosenne motylki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe wiosenne motylki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej