Dyniowe ciasto

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

19

118 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

225 gramów

225 gramów

175 gramów

2 łyżeczki

1.5 łyżeczki

350 gramów

3 sztuki

50 mililitrów

polewa:

300 gramów

70 gramów

40 gramów

40 mililitrów

85 gramów

dekoracja:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 200°C (z termoobiegiem: 180°C, gazowy: 6). Wyłóż formę o boku 23 cm papierem do pieczenia. Odłóż na bok. Do dużej miski przesiej mąkę, cukier, mieszankę przypraw i sodę. Dodaj startą dynię. W oddzielnej misce wymieszaj jajka, Kasię, skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy.

Krok 2

Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj, do osiągnięcia gładkiego ciasta bez grudek.

Krok 3

Przelej do przygotowanej foremki i piecz przez 60-70 minut lub aż do momentu, gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy po wyjęciu.

Krok 4

Poczekaj aż ciasto zupełnie wystygnie, zanim zaczniesz je dekorować. Wyjmij ciasto z foremki i przygotuj się na zabawę w dekorowanie!

Krok 5

Najpierw przygotuj polewę. W dużej misce dokładnie wymieszaj mikserem cukier puder, Kasię i kakao. Przełącz mikser na niskie obroty i powoli dolewaj stopioną czekoladę.

Krok 6

Przygotuj wcześniej pierniczki w kształcie nagrobków. Kiedy wystygną, możesz zanurzyć je częściowo w czekoladzie.

Krok 7

Posmaruj boki i wierzch ciasta polewą.

Krok 8

Zanim zastygnie, szybko ustaw w niej pierniczki-nagrobki. Udekoruj resztę ciasta wedle własnego uznania - możesz użyć żelków-dżdżownic, duszków z białej czekolady itp. Zanim polewa zastygnie, szybko oprósz ciasto cmentarną ziemią z pokruszonych herbatników i ustaw płot z czekoladowych paluszków, żeby duchy i wiedźmy nie mogły uciec.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dyniowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dyniowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dyniowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dyniowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dyniowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dyniowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dyniowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dyniowe ciastoDyniowe ciasto

Nic w kuchni nie kojarzy się bardziej z Halloween niż pękata pomarańczowa dynia. Jeśli organizujesz z tej okazji tematyczne przyjęcie, koniecznie podaj na nim dyniowe ciasto z tego przepisu. Jest puszyste, pachnące korzennymi przyprawami i – dzięki zabawnym dekoracjom – znakomicie prezentuje się na stole. Aby je przygotować, wystarczy oddzielnie wymieszać suche oraz mokre składniki, a następnie je połączyć. Zacznij od wsypania do jednej miski przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, brązowego cukru i przyprawy do piernika. W innym naczyniu zmiksuj jajka z sokiem i skórką pomarańczową oraz kostką do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką lub mikserem tak, aby powstała jednolita masa. Przelej ją do wyłożonej pergaminem blachy i piecz do momentu, w którym wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Gotowy placek przestudź i przejdź do kolejnego kroku, czyli dekoracji. Na wierzchu i po bokach równomiernie rozsmaruj polewę czekoladową, po czym – wykorzystując różnego rodzaju ciasteczka, cukierki i żelki – stwórz z dyniowego ciasta halloweenowy cmentarz słodkości. Miłego pieczenia!