Dyniowe ciasto

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

19

116 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

225 gramów

225 gramów

2 łyżeczki

1.5 łyżeczki

350 gramów

3 sztuki

50 mililitrów

polewa:

300 gramów

40 gramów

40 mililitrów

85 gramów

dekoracja:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 200°C (z termoobiegiem: 180°C, gazowy: 6). Wyłóż formę o boku 23 cm papierem do pieczenia. Odłóż na bok. Do dużej miski przesiej mąkę, cukier, mieszankę przypraw i sodę. Dodaj startą dynię. W oddzielnej misce wymieszaj jajka, Kasię, skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy.

Krok 2

Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj, do osiągnięcia gładkiego ciasta bez grudek.

Krok 3

Przelej do przygotowanej foremki i piecz przez 60-70 minut lub aż do momentu, gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy po wyjęciu.

Krok 4

Poczekaj aż ciasto zupełnie wystygnie, zanim zaczniesz je dekorować. Wyjmij ciasto z foremki i przygotuj się na zabawę w dekorowanie!

Krok 5

Najpierw przygotuj polewę. W dużej misce dokładnie wymieszaj mikserem cukier puder, Kasię i kakao. Przełącz mikser na niskie obroty i powoli dolewaj stopioną czekoladę.

Krok 6

Przygotuj wcześniej pierniczki w kształcie nagrobków. Kiedy wystygną, możesz zanurzyć je częściowo w czekoladzie.

Krok 7

Posmaruj boki i wierzch ciasta polewą.

Krok 8

Zanim zastygnie, szybko ustaw w niej pierniczki-nagrobki. Udekoruj resztę ciasta wedle własnego uznania - możesz użyć żelków-dżdżownic, duszków z białej czekolady itp. Zanim polewa zastygnie, szybko oprósz ciasto cmentarną ziemią z pokruszonych herbatników i ustaw płot z czekoladowych paluszków, żeby duchy i wiedźmy nie mogły uciec.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dyniowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dyniowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dyniowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dyniowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dyniowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dyniowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dyniowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dyniowe ciastoDyniowe ciasto

Nic w kuchni nie kojarzy się bardziej z Halloween niż pękata pomarańczowa dynia. Jeśli organizujesz z tej okazji tematyczne przyjęcie, koniecznie podaj na nim dyniowe ciasto z tego przepisu. Jest puszyste, pachnące korzennymi przyprawami i – dzięki zabawnym dekoracjom – znakomicie prezentuje się na stole. Aby je przygotować, wystarczy oddzielnie wymieszać suche oraz mokre składniki, a następnie je połączyć. Zacznij od wsypania do jednej miski przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, brązowego cukru i przyprawy do piernika. W innym naczyniu zmiksuj jajka z sokiem i skórką pomarańczową oraz kostką do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką lub mikserem tak, aby powstała jednolita masa. Przelej ją do wyłożonej pergaminem blachy i piecz do momentu, w którym wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Gotowy placek przestudź i przejdź do kolejnego kroku, czyli dekoracji. Na wierzchu i po bokach równomiernie rozsmaruj polewę czekoladową, po czym – wykorzystując różnego rodzaju ciasteczka, cukierki i żelki – stwórz z dyniowego ciasta halloweenowy cmentarz słodkości. Miłego pieczenia!