Egzotyczna surówka z marchewki i pomarańczy
łatwe
11 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
10 sztuk
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew zetrzyj na tarce ze średnimi oczkami, obrane jabłko zetrzyj na dużych oczkach. Zmieszaj marchew z jabłkiem.
Krok 2
Pomarańczę obierz i podziel na cząstki a każdą cząstkę na 3 kawałki dodaj ją do marchewki i jabłka.
Krok 3
Na małych oczkach tarki zetrzyj trochę skórki z pomarańczy i cytryny. Dodaj do surówki.
Krok 4
Wymieszaj wyciśnięty sok z cytryny z łyżką wody i oleju oraz sosem sałatkowym Knorr. Dopraw imbirem i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Posyp wszystko otrębami i dodaj ile uważasz pestek z dyni. Dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej