Energetyczne kulki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Energetyczne kulki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

1 opakowanie

30 gramów

40 gramów

80 mililitrów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy i morele posiekaj. Płatki orkiszowe zmiksuj na drobniejsze kawałki, następnie dodaj orzechy, morele i ponownie zmiksuj bardzo krótko aż składniki się połączą.

Krok 2

Wlej sok pomarańczowy, dodaj sos Knorr i połącz wszystko aż będzie gęste.

Krok 3

Masę schłodź i następnie uformuj w dłoniach ok 16 małych kulek. Podawaj z ziarnami sezamu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ziarna sezamu dodatkowo spraż na suchej patelni. Morele możesz zastąpić innymi suszonymi owocami. Zamiast płatków orkiszowych spróbuj również z płatkami owsianymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Energetyczne kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Energetyczne kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Energetyczne kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Energetyczne kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Energetyczne kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Energetyczne kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Energetyczne kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Energetyczne kulki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kalafior smażony
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Energetyczne kulkiEnergetyczne kulki

Energetyczne kulki to propozycja dla tych z was, którzy lubią oryginalne domowe łakocie. W przepisie nie znajdziecie cukru czy czekolady, ale suszone owoce, orzechy włoskie, świeży sok pomarańczowy oraz płatki orkiszowe. Brzmi smacznie? I takie też są energetyczne kulki, których przygotowanie zajmuje około 10 minut. Sekretem kulek jest także sos musztardowo-miodowy, nadający potrawie wyjątkowego aromatu.

Dla kogo?

Energetyczne kulki pokocha każdy miłośnik lekkich domowych łakoci, które można przygotować bez pieczenia, gotowania czy smażenia.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na porcję codziennych słodkości! Kulki doskonale sprawdzą się także w roli oryginalnej przekąski, zabieranej do pracy czy w podróż.

Czy wiesz, że?

Orkisz to nic innego jak ziarno pszenicy orkiszowej, nazywanej inaczej szpelcem. 

Dla urozmaicenia:

Morele możesz zastąpić innymi suszonymi owocami, a płatki orkiszowe – płatkami owsianymi. Niezależnie od wybranej wersji – kulki zawsze smakują wyjątkowo!