Filet z kurczaka w sosie kurkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filet z kurczaka w sosie kurkowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

5

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1.5 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

100 mililitrów

0.5 kilograma

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z kurczaka umyj i osącz. Sos sojowy wymieszaj z połową oleju, pieprzem ziołowym i cayenne - w takiej marynacie obtocz filety i odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę a najlepiej na całą noc.

Krok 2

Kurki dokładnie oczyść, opłucz i osącz. Większe sztuki możesz pokroić. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Bulionetkę rozpuść w ok. 3/4 szkl. wody. Zamarynowane mięso obtocz w mące, ale otrzep z jej nadmiaru. Na patelni albo w rondlu rozgrzej mocno resztę oleju i obsmaż na nim kawałki mięsa - mają być mocno zrumienione ze wszystkich stron.

Krok 3

Do mięsa dodaj cebulę z czosnkiem, smaż razem chwilkę, wlej bulion. Duś 10 minut. Dodaj kurki, duś kolejne 5 minut. Sos pieczeniowy wymieszaj ze śmietanką i wlej na patelnię. Gotuj już bez przykrycia aż sos zgęstnieje. Podawaj z makaronem i marchewką z groszkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet z kurczaka w sosie kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet z kurczaka w sosie kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet z kurczaka w sosie kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet z kurczaka w sosie kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet z kurczaka w sosie kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet z kurczaka w sosie kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet z kurczaka w sosie kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filet z kurczaka w sosie kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kasza z grzybami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej