Filet z kurczaka w sosie kurkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filet z kurczaka w sosie kurkowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

4

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżeczka

4 łyżki

1 łyżeczka

100 mililitrów

4 łyżki

1 sztuka

1.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z kurczaka umyj i osącz. Sos sojowy wymieszaj z połową oleju, pieprzem ziołowym i cayenne - w takiej marynacie obtocz filety i odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę a najlepiej na całą noc.

Krok 2

Kurki dokładnie oczyść, opłucz i osącz. Większe sztuki możesz pokroić. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Bulionetkę rozpuść w ok. 3/4 szkl. wody. Zamarynowane mięso obtocz w mące, ale otrzep z jej nadmiaru. Na patelni albo w rondlu rozgrzej mocno resztę oleju i obsmaż na nim kawałki mięsa - mają być mocno zrumienione ze wszystkich stron.

Krok 3

Do mięsa dodaj cebulę z czosnkiem, smaż razem chwilkę, wlej bulion. Duś 10 minut. Dodaj kurki, duś kolejne 5 minut. Sos pieczeniowy wymieszaj ze śmietanką i wlej na patelnię. Gotuj już bez przykrycia aż sos zgęstnieje. Podawaj z makaronem i marchewką z groszkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet z kurczaka w sosie kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet z kurczaka w sosie kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet z kurczaka w sosie kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet z kurczaka w sosie kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet z kurczaka w sosie kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet z kurczaka w sosie kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet z kurczaka w sosie kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filet z kurczaka w sosie kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej