Frytki warzywne z dipem bazyliowo-pietruszkowym
łatwe
3 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
0.33 sztuki
60 gramów
0.5 łyżeczki
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Przygotuj sos: jogurt zblenduj z natką pietruszki. Dodaj bazylię, sól i pieprz. Odstaw do lodówki, aby smaki się przeszły.

Krok 2
Warzywa pokrój w słupki. Piekarnik nastaw na 180 st. Warzywa posmaruj oliwą z oliwek posyp przyprawami i piecz ok. 20 minut.

Krok 3
Podawaj z dipem.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bazylia z krajów śródziemnomorskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Frytki warzywne z dipem bazyliowo-pietruszkowym
Pora na: Podwieczorek.
Chrupiące frytki uwielbia chyba każdy, bez względu na wiek. To dodatek popularny na całym świecie, szczególnie w formie dań fast food. Nie trzeba odmawiać sobie przyjemności zjedzenia frytek, będąc na diecie. Wystarczy przygotować je według naszego przepisu, z marchewki, pietruszki oraz selera. Upieczone w piekarniku i zanurzone w aksamitnym dipie bazyliowo – pietruszkowym z pewnością skradną wasze kulinarne serca. Tę pyszną przekąskę przygotujcie również podczas domowego przyjęcia. Efekt zaskoczenia – murowany!
Dla kogo?
Frytki warzywne są daniem, które pokocha każdy miłośnik nowoczesnej kuchni. Przeznaczone są przede wszystkim dla osób stosujących wysokobiałkową dietę.
Wiesz, co jesz!
Frytki z marchewki, pietruszki i selera dostarczą wam 93,4 kcal energii, a także 6,7 g błonnika oraz 4,9 g białka.
Czy wiesz, że?
Marchewka, pietruszka i seler to jedne z ważniejszych składników włoszczyzny, wykorzystywanej do przygotowywania wywarów warzywnych i mięsnych. Część z warzyw, stanowiących włoszczyznę, zostało sprowadzonych do Polski przez królową Bonę.