Galaretka z giczki wołowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Galaretka z giczki wołowej

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 litry

300 gramów

5 ziaren

5 sztuk

500 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

300 gramów

1 pęczek

15 ziaren

6 łyżeczek

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa korzeniowe obieramy. Umieszczamy je w 6 l garnku razem z giczką. Dodajemy ziele angielskie, pieprz czarny, liście laurowe i sól. Zalewamy wodą i gotujemy 1,5 godziny.

Krok 2

Dodajemy cebule, gotujemy jeszcze 30 minut. Wyjmujemy giczki i warzywa. Studzimy. Wywar odcedzamy do mniejszego garnka.

Krok 3

Mięso oddzielamy od kości i drobno siekamy. Na dnie salaterek układamy kształy z natki pietruszki, ugotowanych warzyw i groszku wg uznania - może to być kwiat, motyl lub inny kolorowy element. Na wierzch wykładamy porcję posiekanej wołowiny.

Krok 4

Wywar zagotowujemy, dodajemy Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr oraz żelatynę. Zdejmujemy garnek z ognia i zalewamy wywarem warzywa i mięso w salaterkach. Studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Gotowe!

Anna Włodarczyk

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galaretka z giczki wołowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galaretka z giczki wołowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galaretka z giczki wołowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galaretka z giczki wołowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galaretka z giczki wołowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galaretka z giczki wołowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galaretka z giczki wołowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Galaretka z giczki wołowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej