Galaretka z giczki wołowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Galaretka z giczki wołowej

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 litry

300 gramów

5 ziaren

5 sztuk

500 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

300 gramów

1 pęczek

15 ziaren

6 łyżeczek

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa korzeniowe obieramy. Umieszczamy je w 6 l garnku razem z giczką. Dodajemy ziele angielskie, pieprz czarny, liście laurowe i sól. Zalewamy wodą i gotujemy 1,5 godziny.

Krok 2

Dodajemy cebule, gotujemy jeszcze 30 minut. Wyjmujemy giczki i warzywa. Studzimy. Wywar odcedzamy do mniejszego garnka.

Krok 3

Mięso oddzielamy od kości i drobno siekamy. Na dnie salaterek układamy kształy z natki pietruszki, ugotowanych warzyw i groszku wg uznania - może to być kwiat, motyl lub inny kolorowy element. Na wierzch wykładamy porcję posiekanej wołowiny.

Krok 4

Wywar zagotowujemy, dodajemy Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr oraz żelatynę. Zdejmujemy garnek z ognia i zalewamy wywarem warzywa i mięso w salaterkach. Studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Gotowe!

Anna Włodarczyk

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galaretka z giczki wołowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galaretka z giczki wołowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galaretka z giczki wołowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galaretka z giczki wołowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galaretka z giczki wołowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galaretka z giczki wołowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galaretka z giczki wołowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Galaretka z giczki wołowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej