
Składniki
150 gramów
70 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Galaretkę przygotuj zgodnie z informacją na etykiecie (na pół porcji).

Krok 2
Przed podaniem dodaj garść oczyszczonych malin.


Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: witaminy C.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Galaretka z owocami
Galaretka z owocami to popularny i smaczny fit deser albo podwieczorek, po który możesz sięgać także na diecie. Galaretki są niskokaloryczne, a ponadto zawierają żelatynę, która dobrze wpływa na stawy. Tę zdrową przekąskę można przygotować też w wersji bez żelatyny, w której funkcję żelującą spełnia agar, tzn. substancja pozyskiwana z wodorostów. W naszym przepisie użyta została jednak wersja klasyczna. Będzie do niej pasować wiele owoców – oczywiście za wyjątkiem kiwi i ananasów, które sprawią, że nie zastygnie. Proponujemy szczególnie dodatek świeżych malin, które zawierają niewiele cukru i kalorii, a dodatkowo znakomicie komponują się z miękką galaretką. Zanim masa stężeje, udekoruj pucharek miętą albo bazylią – fit deser będzie wtedy wyglądać jeszcze efektowniej. Skorzystaj z naszego przepisu na zdrową galaretkę z owocami – pełną pysznych malin. Możesz podać ją w takiej formie, w jakiej zastygła, lub pokroić na niewielkie kawałki i dopiero wtedy wymieszać je z owocami. Życzymy smacznego!



































