Gofry

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

67

1129 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1022 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 kilograma

4 sztuki

0.4 litra

15 dekagramów

0.5 szklanki

20 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztopić i zostawić do ostygnięcia.

Krok 2

Jaja utrzeć z cukrem na pulchną masę, a następnie dodawać po kolei mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i roztopioną Kasię.

Krok 3

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli ciasto jest za gęste dodaj troszkę wody gazowanej - doda to gofrom chrupkości.

Krok 4

Smażyć na rozgrzanej gofrownicy na ciemno-złoty kolor.

13

Opinie o przepisie

  • Weronika wrotkowska

    Weronika wrotkowska, 28.02.2020

    można użyć masła?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mirosława Dermin

    Mirosława Dermin, 09.04.2019

    pyszne chrupiące gofry przypominają mi dzieciństwo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kieziorek

    Michał Kieziorek, 10.03.2019

    Mniam... przepis jest raczej dla 4-6 osób. Bomba

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wolf PL

    Wolf PL, 15.07.2018

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wolińska

    Ewa Wolińska, 01.06.2018

    Co tu dużo mówić pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabella Czupreta

    Izabella Czupreta, 11.02.2018

    pyszotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Chodera

    Urszula Chodera, 22.08.2017

    Pół kilograma mąki i tylko 250 ml mleka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Lerski

    Przemysław Lerski, 26.04.2017

    na 20 gofrów ciasta wychodzi, mniej troszkę cukru. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aśka Joanna

    Aśka Joanna, 14.01.2017

    dopiero robie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Zelazowska

    Monika Zelazowska, 13.01.2017

    Przepyszne. Właśnie takiego przepisu szukałam. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata  jurkowska

    Beata jurkowska , 03.01.2017

    Dobry przepis, chrupiące, a jak dla mnie to trochę za mało cukru; ) ale polecam przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Sojka

    Agnieszka Sojka, 01.01.2016

    właśnie dzieci znalazły przepis i przygotowały gofry jedynie zmieniły w przepisie że nie rozpuszczały margaryny tylko dodały w całości . Gofry wyszły przepyszne polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GofryGofry

Chrupiące z zewnątrz, miękkie i puszyste w środku, a przede wszystkim bardzo smaczne. Gofry to świetna propozycja na śniadanie w słodkiej wersji lub przekąskę, kiedy masz ochotę na coś pysznego. Ciasto na gofry przygotowuje się z roztopionej margaryny, utartych z cukrem jajek, mleka i mąki z proszkiem do pieczenia. Jeśli jest za gęste, dolewa się do niego odrobinę wody mineralnej, co dodatkowo dodaje gofrom chrupkości. Usmażone na ciemnozłoty kolor dobrze smakują posypane cukrem pudrem, posmarowane konfiturą, miodem lub kremem orzechowym. Serwuje się je także z bitą śmietaną, do której dodaje się świeże owoce, bakalie lub startą czekoladę. Jeśli planujesz przygotować gofry na śniadanie, będą również dobrze komponowały się z twarożkiem przyrządzonym na słodko. Dorzuć do niego np. migdały, rodzynki, suszone morele lub posiekane orzechy włoskie. Jako dodatek sprawdzą się też podsmażone z cynamonem i cukrem jabłka lub ciepłe owocowe sosy. Dowiedz się z przepisu, jak przygotować chrupiące gofry i serwuj je na wiele sposobów. Smacznego.