Gofry ze szpinakiem i łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

257 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

310 osób wydrukowało

Pobierz pdf

437 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

gofry:

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

100 gramów

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

szpinak:

450 gramów

1 opakowanie

300 gramów

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubij na sztywną pianę.

Gofry ze szpinakiem i łososiem - Krok 1

Krok 2

Kasię rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników. Na koniec dodaj ubitą pianę.

Gofry ze szpinakiem i łososiem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3 – 4 minuty aż będą rumiane.

Gofry ze szpinakiem i łososiem - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak

Gofry ze szpinakiem i łososiem - Krok 4

Krok 5

Całość smaż chwilę, następnie dodaj śmietanę wymieszaną z Fixem Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr.

Gofry ze szpinakiem i łososiem - Krok 5

Krok 6

Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekane kapary i pokrojonego w paseczki łososia. Tak przygotowany szpinak nałóż na gofry i posyp po wierzchu tartym serem.

Gofry ze szpinakiem i łososiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

W tym przepisie zamiast łososia możesz użyć boczku.

1

Opinie o przepisie

  • Monika Jasińska

    Monika Jasińska , 08.10.2015

    A to jest obłędne danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gofry ze szpinakiem i łososiemGofry ze szpinakiem i łososiem

Choć gofry najczęściej podaje się na słodko, istnieje wiele oryginalnych i pysznych sposobów, aby serwować je z wytrawnymi dodatkami. W wersji z tego przepisu są to m.in. szpinak, wędzony łosoś oraz kapary. Zacznij od przygotowania ciasta na gofry z ubitych na sztywno białek, roztopionej kostki do pieczenia, mąki i mleka. Aby wzbogacić ich smak, wsyp do masy szczyptę pikantnej papryki oraz cukru i dodaj jogurt naturalny. Gofry piecz w gofrownicy do momentu, aż będą złociste i chrupiące. Następnie przyrządź nadzienie, podsmażając na rozgrzanej oliwie pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz rozmrożony szpinak. Po chwili wlej wymieszany ze śmietaną błyskawiczny sos do warzyw na ciepło, który nada całości kremową konsystencję. Gdy sos zgęstnieje, dodaj kawałki łososia i kwaskowate kapary. Nadzienie nałóż na upieczone gofry i przed podaniem posyp startym parmezanem. Przygotowaną w ten sposób potrawę serwuj na odświętne śniadanie. Mamy nadzieję, ze przyrządzanie udanych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.