Gołąbki bez zawijania wegetariańskie
łatwe
3094 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj deskę do krojenia. Liście kapusty włoskiej sparz wrzątkiem i drobno posiekaj. Paprykę umyj, oczyść z ziaren i pokrój w drobną kostkę.

Krok 2
Przygotuj duży garnek i napełnij go wodą. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Z ryżem wymieszaj kapustę, paprykę, Fix Gołąbki bez zawijania Knorr, jajko oraz bułkę tartą. Składniki najlepiej połączyć ręcznie, wtedy zyskają odpowiednią konsystencję. Gotowa masa powinna być kleista i dać łatwo się formować. Ukształtuj z niej niewielkie gołąbki.

Krok 3
Przygotuj sos do gołąbków wege bez zawijania. Cebulę, bazylię i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa i poczekaj, aż ładnie się zarumienią. Następnie dodaj opakowanie pomidorów pelati i wodę. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj ok. 5-10 minut bez przykrycia, żeby woda trochę odparowała. Dopraw całość do smaku według uznania, a na koniec dodaj posiekaną wcześniej zieloną bazylię.

Krok 4
Z gotowej masy ryżowej uformuj swoje gołąbki wegetariańskie bez zawijania. Powinny być dość zwarte. Następnie włóż delikatnie przygotowanego wcześniej sosu i duś pod przykrywką ok. 10 minut.

Krok 5
Gotowe wege gołąbki bez zawijania wyłóż na talerz obficie zanurzone w sosie. Możesz udekorować danie listkami świeżej bazylii. Smacznego!


Dobra rada:
Gołąbki bez zawijania wegetariańskie możesz serwować solo lub z ulubionymi dodatkami. Dobrze sprawdzi się surówka ze świeżego pora i marchewki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki bez zawijania wegetariańskie
Gołąbki bez zawijania bez mięsa to nowe podejście do tradycyjnych mięsnych gołąbków zawijanych w liść kapusty. Jest to doskonała propozycja dla osób, które chcą zaoszczędzić czas, a jednocześnie cieszyć się smacznym obiadem. Wege gołąbki bez zawijania stanowią świetny sposób na zwiększenie w menu ilości warzywnych składników.
Dla kogo?
Gołąbki bez zawijania wegetariańskie to danie, które powinno znaleźć się w menu każdego jarosza. Doskonale smakuje i jeszcze lepiej się prezentuje! Gołąbki bez zawijania bez mięsa nie są jednak zarezerwowane dla osób, które nie jedzą mięsa. Wypróbuj ten przepis, jeśli po prostu szukasz ciekawych smaków!
Na jaką okazję?
Wegegołąbki bez zawijania to danie obiadowe, które można skonsumować również na kolację. Tej wyjątkowej potrawy nie powstydziliby się gospodyni i gospodarz domu, serwując ją swoim gościom.
Czy wiesz, że?
Na Kresach zawijane w liść kiszonej lub białej kapusty gołąbki bez mięsa, z farszu z kaszy gryczanej, traktowane są jako jedna z potraw wigilijnych. W naszej recepturze tajemnica wyrazistości i aromatu gołąbków warzywnych bez zawijania ukryta jest w składnikach: w pomidorach pelati – są to włoskie pomidory, które nie mają skórki, rozgotowują się i lepiej parują niż zwykłe pomidory – oraz w listkach świeżej bazylii.
Dla urozmaicenia:
Gołąbki bez zawijania i bez mięsa to nowe spojrzenie na kultową potrawę, dzięki któremu gotowanie przestanie być wyłącznie nużącym obowiązkiem. Potrawę możesz serwować z purée ziemniaczanym lub ciabattą.