Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem - grecka | Przepisy.pl pixel

Grecka zapiekanka z ciastem filo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

200 gramów

200 gramów

100 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeży szpinak umyj i obgotuj w wodzie, mrożony rozmroź i odciśnij.

Krok 2

Wymieszaj z pokrojoną w kawałki fetą, pomidorami i jajkami.

Krok 3

Przygotuj naczynie wysmarowane oliwą i ułóż trzy warstwy ciasta i każde posmaruj tłuszczem. Przełóż farsz i dokładnie przykryj kolejnymi trzema warstwami ciasta. Wierzch wysmaruj oliwą. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok. 45 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecka zapiekanka z ciastem filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecka zapiekanka z ciastem filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecka zapiekanka z ciastem filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecka zapiekanka z ciastem filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecka zapiekanka z ciastem filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecka zapiekanka z ciastem filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecka zapiekanka z ciastem filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grecka zapiekanka z ciastem filo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej