Grillowane ślimaczki z polędwicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane ślimaczki z polędwicy

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżeczka

8 sztuk

8 sztuk

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę rozcinamy wzdłuż nożem,ale nie do końca. Przykrywamy folią i rozbijamy,aż utworzy się jeden płat mięsa. Posypujemy solą ,pierzem i słodką papryką z obu stron. Polędwicę z jednej strony smarujemy cienką warstwą masła. Na maśle układamy obok siebie plastry sera a na nich plastry szynki. Ścisło zwijamy i owijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Gdy polędwica się schłodzi, będzie nam łatwiej ją pokroić.

Krok 2

Wyjmujemy mięso i odwijamy z folii. Kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Każdy kawałek nakłuwamy na długą wykałączkę i oprószamy przyprawą do grilla. Układamy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy z obu stron aż mięso straci surowy 'kolor'. Podajemy z surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane ślimaczki z polędwicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane ślimaczki z polędwicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane ślimaczki z polędwicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane ślimaczki z polędwicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane ślimaczki z polędwicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane ślimaczki z polędwicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane ślimaczki z polędwicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane ślimaczki z polędwicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej