Grillowany pstrąg po grecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany pstrąg po grecku

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
17 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uwaga: to danie nie ma nic, absolutnie nic wspólnego z podawaną w polskich barach kostką rybną w marchewkowo-pomidorowym sosie. Przyrządzonego według mojego przepisu grillowanego pstrąga po grecku nie skrytykuje żaden Grek. Słowo! 

Krok 2

Ryby natrzyj w środku przyprawą do ryb knorr . Wymieszaj fetę, miętę, cytrynę, pomidory 

Krok 3

i oliwki, mieszaniną nafaszeruj pstrągi. Zamiast oczu włóż kapary. Posmaruj skórę ryb oliwą 

Krok 4

i grilluj po 4 minuty z każdej strony (możesz w specjalnych „łapkach” do grillowania ryb). 

Krok 5

*Słodka cytryna: ugotuj syrop z wody i cukru w proporcji 1: Włóż sparzoną i dokładnie wyszorowaną cytrynę, gotuj, aż będzie miękka. Po ostudzeniu pokrój ją na kawałeczki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany pstrąg po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany pstrąg po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany pstrąg po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany pstrąg po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany pstrąg po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany pstrąg po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany pstrąg po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany pstrąg po grecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej