
Składniki
8 sztuk
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Uwaga: to danie nie ma nic, absolutnie nic wspólnego z podawaną w polskich barach kostką rybną w marchewkowo-pomidorowym sosie. Przyrządzonego według mojego przepisu grillowanego pstrąga po grecku nie skrytykuje żaden Grek. Słowo!
Krok 2
Ryby natrzyj w środku przyprawą do ryb knorr . Wymieszaj fetę, miętę, cytrynę, pomidory
Krok 3
i oliwki, mieszaniną nafaszeruj pstrągi. Zamiast oczu włóż kapary. Posmaruj skórę ryb oliwą
Krok 4
i grilluj po 4 minuty z każdej strony (możesz w specjalnych „łapkach” do grillowania ryb).
Krok 5
*Słodka cytryna: ugotuj syrop z wody i cukru w proporcji 1: Włóż sparzoną i dokładnie wyszorowaną cytrynę, gotuj, aż będzie miękka. Po ostudzeniu pokrój ją na kawałeczki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej