Gwiazdki z nieba

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

2 szklanki

0.5 łyżeczki

0.25 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włożyć Kasię, cukier i esencję migdałową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.

Krok 2

Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajko.

Krok 3

Mąkę przesiać do osobnego naczynia i połączyć z proszkiem do pieczenia.

Krok 4

Dodawać mieszaninę mączną i mleko na przemian do mieszaniny maślanej.

Krok 5

Wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.

Krok 6

Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra.

Krok 7

Wyciąć ciasteczka za pomocą foremek w kształcie gwiazdek i półksiężyców.

Krok 8

Wyłożyć ciasteczka na lekko natłuszczoną blachę i piec 10 minut lub do zrumienienia.

Krok 9

Przenieść na druciany stojak do ostygnięcia.

Krok 10

Ciasteczka w kształcie księżyców zamaczać z jednej strony w roztopionej białej czekoladzie, a gwiazdki w ciemnej czekoladzie.

Krok 11

Położyć na drucianym stojaku, żeby czekolada zastygła.

Tagi:
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gwiazdki z nieba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gwiazdki z nieba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gwiazdki z nieba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gwiazdki z nieba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gwiazdki z nieba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gwiazdki z nieba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gwiazdki z nieba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej