
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 szklanka
0.5 pęczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Homara rozmroź w lodówce przez noc. Następnie przetnij wzdłuż na pół, zaczynając od głowy.
Krok 2
Oderwij szczypce. Rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, pozbądź się zielonych części z głowy. Powinno pozostać samo białe mięso. Tak przygotowanego homara dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym.
Krok 3
Przygotuj sos beszamelowy: W rondelku rozpuść margarynę i zasmaż mąkę.
Krok 4
Następnie wlej ciepłe mleko i energicznie wszystko mieszaj. Gotuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 5
Sos beszamelowy dopraw świeżo mielonym pieprzem, gałką i przyprawą Knorr.
Krok 6
Homara ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na każdą część mięsa nałóż warstwę sosu.
Krok 7
Zapiekaj w piekarniku z funkcją grill przez ok. 10 minut. Gotowego homara podawaj z bagietką lub grzankami, obficie posypanego posiekana natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Homar z pod beszamelem
Jeśli szukasz nietypowego sposobu na przygotowanie dania, koniecznie wypróbuj przepis na homara z sosem beszamelowym. Rozmrożonego homara przetnij na pół, następnie oderwij szczypce, rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Otrzymanego w ten sposób homara polej sosem beszamelowym. By go przygotować, wystarczy, że w garnku rozpuścisz tłuszcz i zasmażysz mąkę. Następnie wlejesz ciepłe mleko i energicznie wymieszasz (sos gotuj do uzyskania jednolitej konsystencji). Smak sosu jeszcze bardziej podkreślisz, doprawiając go świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz specjalną przyprawą. Polanego sosem homara włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez kilkanaście minut. Pamiętaj, że doskonałym dodatkiem do dania będzie świeże pieczywo. Gotowego homara możesz także serwować razem z sałatką ze świeżych warzyw oraz kawałkami cytryny lub limonki. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na pysznego homara pod beszamelem.