Homar z pod beszamelem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Homara rozmroź w lodówce przez noc. Następnie przetnij wzdłuż na pół, zaczynając od głowy.

Krok 2

Oderwij szczypce. Rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, pozbądź się zielonych części z głowy. Powinno pozostać samo białe mięso. Tak przygotowanego homara dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym.

Krok 3

Przygotuj sos beszamelowy: W rondelku rozpuść margarynę i zasmaż mąkę.

Krok 4

Następnie wlej ciepłe mleko i energicznie wszystko mieszaj. Gotuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 5

Sos beszamelowy dopraw świeżo mielonym pieprzem, gałką i przyprawą Knorr.

Krok 6

Homara ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na każdą część mięsa nałóż warstwę sosu.

Krok 7

Zapiekaj w piekarniku z funkcją grill przez ok. 10 minut. Gotowego homara podawaj z bagietką lub grzankami, obficie posypanego posiekana natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Homar z pod beszamelem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Homar z pod beszamelem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Homar z pod beszamelem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Homar z pod beszamelem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Homar z pod beszamelem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Homar z pod beszamelem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Homar z pod beszamelem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Homar z pod beszamelem Homar z pod beszamelem

Jeśli szukasz nietypowego sposobu na przygotowanie dania, koniecznie wypróbuj przepis na homara z sosem beszamelowym. Rozmrożonego homara przetnij na pół, następnie oderwij szczypce, rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Otrzymanego w ten sposób homara polej sosem beszamelowym. By go przygotować, wystarczy, że w garnku rozpuścisz tłuszcz i zasmażysz mąkę. Następnie wlejesz ciepłe mleko i energicznie wymieszasz (sos gotuj do uzyskania jednolitej konsystencji). Smak sosu jeszcze bardziej podkreślisz, doprawiając go świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz specjalną przyprawą. Polanego sosem homara włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez kilkanaście minut. Pamiętaj, że doskonałym dodatkiem do dania będzie świeże pieczywo. Gotowego homara możesz także serwować razem z sałatką ze świeżych warzyw oraz kawałkami cytryny lub limonki. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na pysznego homara pod beszamelem.