Homar z pod beszamelem

- Krok 1Homara rozmroź w lodówce przez noc. Następnie przetnij wzdłuż na pół, zaczynając od głowy.
- Krok 2Oderwij szczypce. Rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, pozbądź się zielonych części z głowy. Powinno pozostać samo białe mięso. Tak przygotowanego homara dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym.
- Krok 3Przygotuj sos beszamelowy: W rondelku rozpuść margarynę i zasmaż mąkę.
- Krok 4Następnie wlej ciepłe mleko i energicznie wszystko mieszaj. Gotuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Krok 5Sos beszamelowy dopraw świeżo mielonym pieprzem, gałką i przyprawą Knorr.
- Krok 6Homara ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na każdą część mięsa nałóż warstwę sosu.
- Krok 7Zapiekaj w piekarniku z funkcją grill przez ok. 10 minut. Gotowego homara podawaj z bagietką lub grzankami, obficie posypanego posiekana natką pietruszki.

Wyrazista, a do tego cudownie pachnie – czego chcieć więcej? Gałce muszkatołowej służy gorący klimat Wysp Indonezji. Nabiera w nim słodyczy i orzechowego posmaku, który współgra z ostrymi przyprawami. Jej szczypta jest też niezastąpiona do oryginalnego sosu beszamelowego i potraw z jajek. A może skusisz się na korzenne ciasto?

Homar z pod beszamelem
Jeśli szukasz nietypowego sposobu na przygotowanie dania, koniecznie wypróbuj przepis na homara z sosem beszamelowym. Rozmrożonego homara przetnij na pół, następnie oderwij szczypce, rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Otrzymanego w ten sposób homara polej sosem beszamelowym. By go przygotować, wystarczy, że w garnku rozpuścisz tłuszcz i zasmażysz mąkę. Następnie wlejesz ciepłe mleko i energicznie wymieszasz (sos gotuj do uzyskania jednolitej konsystencji). Smak sosu jeszcze bardziej podkreślisz, doprawiając go świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz specjalną przyprawą. Polanego sosem homara włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez kilkanaście minut. Pamiętaj, że doskonałym dodatkiem do dania będzie świeże pieczywo. Gotowego homara możesz także serwować razem z sałatką ze świeżych warzyw oraz kawałkami cytryny lub limonki. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na pysznego homara pod beszamelem.