Homar z pod beszamelem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Homar z pod beszamelem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Homara rozmroź w lodówce przez noc. Następnie przetnij wzdłuż na pół, zaczynając od głowy.

Krok 2

Oderwij szczypce. Rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, pozbądź się zielonych części z głowy. Powinno pozostać samo białe mięso. Tak przygotowanego homara dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym.

Krok 3

Przygotuj sos beszamelowy: W rondelku rozpuść margarynę i zasmaż mąkę.

Krok 4

Następnie wlej ciepłe mleko i energicznie wszystko mieszaj. Gotuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 5

Sos beszamelowy dopraw świeżo mielonym pieprzem, gałką i przyprawą Knorr.

Krok 6

Homara ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na każdą część mięsa nałóż warstwę sosu.

Krok 7

Zapiekaj w piekarniku z funkcją grill przez ok. 10 minut. Gotowego homara podawaj z bagietką lub grzankami, obficie posypanego posiekana natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Homar z pod beszamelem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Homar z pod beszamelem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Homar z pod beszamelem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Homar z pod beszamelem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Homar z pod beszamelem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Homar z pod beszamelem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Homar z pod beszamelem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Homar z pod beszamelem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kapusta z grzybami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Homar z pod beszamelem Homar z pod beszamelem

Jeśli szukasz nietypowego sposobu na przygotowanie dania, koniecznie wypróbuj przepis na homara z sosem beszamelowym. Rozmrożonego homara przetnij na pół, następnie oderwij szczypce, rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Otrzymanego w ten sposób homara polej sosem beszamelowym. By go przygotować, wystarczy, że w garnku rozpuścisz tłuszcz i zasmażysz mąkę. Następnie wlejesz ciepłe mleko i energicznie wymieszasz (sos gotuj do uzyskania jednolitej konsystencji). Smak sosu jeszcze bardziej podkreślisz, doprawiając go świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz specjalną przyprawą. Polanego sosem homara włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez kilkanaście minut. Pamiętaj, że doskonałym dodatkiem do dania będzie świeże pieczywo. Gotowego homara możesz także serwować razem z sałatką ze świeżych warzyw oraz kawałkami cytryny lub limonki. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na pysznego homara pod beszamelem.