Indyk w sosie pietruszkowym

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

5

56 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

30 gramów

100 gramów

1 łyżka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

sos do indyka:

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. W trakcie gotowania dodaj kurkumę i całość dokładnie wymieszaj.

Indyk w sosie pietruszkowym - Krok 1

Krok 2

Ugotuj fasolkę szparagową. Ułóż Florę ProActiv o smaku masła na gorącej fasolce, a następnie posyp otrębami.

Indyk w sosie pietruszkowym - Krok 2

Krok 3

Usmaż indyka beztłuszczowo.

Indyk w sosie pietruszkowym - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos. Jogurt lekko i delikatnie podgrzej, aby się nie rozwarstwił. Dodaj do niego liście natki pietruszki i zmiksuj. Polej mięso gotowym sosem.

Indyk w sosie pietruszkowym - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B1, B6, B12 i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk w sosie pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk w sosie pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk w sosie pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk w sosie pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk w sosie pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk w sosie pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk w sosie pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyk w sosie pietruszkowymIndyk w sosie pietruszkowym

Pora zdać sobie sprawę, że zdrowe dania także mogą smakować wyjątkowo. Dowodem na to jest przepis na indyka w sosie pietruszkowym z dodatkiem ryżu z kurkumą i fasolką szparagową z otrębami. Czas na drób w najlepszym wydaniu!

Dla kogo?

Danie Indyk w sosie pietruszkowym to znakomite rozwiązanie dla osób, które troszczą się o swój stężenie cholesterolu i sylwetkę. Mięso z indyka zawiera spore ilości wartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Poza tym jest lekkostrawne, dlatego też to danie jest świetną propozycją dla tych, którzy muszą zwracać uwagę nie tylko na swoje stężenie cholesterolu, ale też na liczbę kalorii.

Na zdrowie!

Kolejny smaczny sposób na zjedzenie odpowiedniej ilości obniżających cholesterol steroli. Wystarczy łyżka Flory ProActiv do okraszenia ugotowanej fasolki, aby dostarczyć 1/3 zalecanej dziennej porcji (0,54g). Obecne w przepisie otręby stanowią bardzo korzystny dla naszego organizmu składnik z uwagi beta-glukany, które są jednym ze składników błonnika i wykazują korzystny wpływ na prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi.

Czy wiesz, że?

Odrobina kurkumy dodana do ryżu zabarwi go na intensywnie żółty kolor. Nada daniu charakterystycznego orientalnego posmaku. Jej wyrazistość doceniano już w starożytności. Od najdawniejszych czasów wykorzystuje się ją nie tylko w kuchni, ale także jako składnik leków, barwników do tkanin i kosmetyków.