Inny Makowiec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

72 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.2 opakowania

6 sztuk

0.5 szklanki

0.75 szklanki

krem:

1 szklanka

2 sztuki

0.5 szklanki

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

syrop migdałowy:

5 łyżek

3 łyżki

0.5 szklanki

lukier:

2 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotować, z cukru odparować, ochłodzić i pod koniec dodać amaretto. 

Krok 2

Jajka ubić z cukrem na sztywną masę, dodać partiami mąkę a na rozgnieć rozpuszczoną chłodną Kasię.

Krok 3

Wyłożyć na blachę z pergaminem i piec w 200 stopniach na złoty kolor.

Krok 4

Na gorąco ściągnąć pergamin i zwinąć w ściereczkę w kształt rolady.  

Krok 5

Żółtka ubić z cukrem, połączyć z makiem, miodem i aromatem, na koniec dodać ubitą śmietanę.

Krok 6

Następnie połączyć a na koniec dodać żelatynę. 

Krok 7

Ciasto nasączyć syropem, rozłożyć krem i zwinąć w formę rolady.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Inny Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Inny Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Inny Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Inny Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Inny Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Inny Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Inny Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Inny MakowiecInny Makowiec

Makowiec można przygotować na wiele różnych sposobów. Na co dzień świetnie sprawdzi się kremowa rolada z tego przepisu. Zawiera ona w sobie mak, nie dominuje on jednak smaku całego wypieku. Puszysty krem uzyskasz, dzięki użyciu słodkiej śmietany kremówki. Z łatwością ubijesz ją na sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z żółtkami utartymi z cukrem (pudrem lub waniliowym) i makiem. Dla kontrastu dodaj do masy aromat arakowy. Jeśli zależy Ci na bardzo słodkim smaku, sięgnij również po kilka łyżek miodu. Do rolady doskonałe będzie puszyste ciasto – aby zyskało odpowiednią konsystencję, stopniowo dodawaj do ubitych jajek mąkę i schłodzoną kostkę do pieczenia. Przed wyłożeniem go na blachę, pamiętaj o starannym rozwałkowaniu. Makowiec będzie wyjątkowo smaczny, jeśli dodatkowo przyrządzisz do niego syrop migdałowy. Zrób go na bazie syropu Amaretto: nasącz nim ciasto przed posmarowaniem go puszystym kremem. Roladę udekoruj bakaliami oraz lukrem. Sprawdź, jak wspaniale smakuje ten nietypowy makowiec.