Sypany makowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sypany makowiec

Autor: Aleksandra Pawlak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
15 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 słoik

400 gramów

250 gramów

2 sztuki

100 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

50 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki namoczyć w rumie lub innym alkoholu. Herbatniki drobno pokruszyć np. za pomocą malaksera. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Krok 2

Do masy makowej dodać starte jabłka oraz odsączone rodzynki. Masę wymieszać i podzielić na 3 części. Dobrze schłodzone masło podzielić na 4 części, pokruszone herbatniki również podzielić na 4 części.

Krok 3

Do pieczenia najlepiej użyć blaszki 20x20cm lub tortownicy 23cm. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć pierwszą część herbatników, zetrzeć jedną część masła i wyłożyć pierwszą część masy makowej. Kroki te powtarzać do wykończenia składników. Ostatnia warstwa składa się z herbatników i masła.

Krok 4

Ciasto wstawić do nagrzanego do 200stopni piekarnika, Piec 35minut. Po wystudzeniu ciasta polać je polewą czekoladową.

Krok 5

Polewa: Żelatynę zalać wodą, odstawić do nasączenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę. Żelatynę podgrzać nie dopuszczając do wrzenia, następnie wlać do gorącej czekolady i energicznie wymieszać. Polewę odstawić na chwilę by nieco zgęstniała, następnie polać nią ciasto. Ciasta nie przechowujemy w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej