Jabłkowo-orzechowe niebo

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

30 dekagramów

2 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

masa jabłkowa:

1 kilogram

1 szklanka

1 opakowanie

masa orzechowa:

15 dekagramów

0.75 szklanki

30 dekagramów

2 sztuki

1 szklanka

polewa czekoladowa:

1 opakowanie

0.5 opakowania

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i Kasią posiekać nożem, dodać cukier puder, żółtka i śmietanę.

Krok 2

Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części i upiec w dwóch jednakowych tortownicach o średnicy 27 cm. Upiec na złoty kolor, 25 minut w temperaturze 170 C

Krok 3

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać cukier, galaretkę w proszku i usmażyć (powinno wyparować trochę soku z jabłek).

Krok 4

Jajka utrzeć z cukrem na puch.

Krok 5

Śmietanę wraz z mielonymi orzechami, ubitymi jajkami lekko zagotować, ostudzić.

Krok 6

Miękką Kasię utrzeć na puch, dodawać po trochu ostudzoną masę orzechową.

Krok 7

Na jednym placku wyłożyć wystudzone i tężejące jabłka, na to wyłożyć 3/4 masy orzechowej, nakryć drugim plackiem, nałożyć resztę masy orzechowej.

Krok 8

Czekolady rozpuścić w śmietanie i tężejącą polewę wylać na wierzch ciasta.

Krok 9

Boki obsypać posiekanymi orzechami, wierzch dowolnie udekorować.

Krok 10

Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłkowo-orzechowe niebo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłkowo-orzechowe niebo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłkowo-orzechowe niebo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłkowo-orzechowe niebo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłkowo-orzechowe niebo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłkowo-orzechowe niebo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłkowo-orzechowe niebo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej