Jaglane pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym

Autor: ChilliJemy ChilliJemy

ratingratingratingratingrating

5

31 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

100 gramów

40 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

3 łyżki

1 sztuka

2 łyżeczki

0.33 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

sos:

1 puszka

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

300 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę opłukać i pozostawić w zimnej wodzie na noc. Gotować w nieosolonej wodzie z dodatkiem odrobiny sody oczyszczonej (aby szybciej zmiękła) przez około 30 minut. Kaszę jaglaną gotujemy razem z obraną marchewką, również bez soli. Kaszę i warzywa odsączamy i delikatnie studzimy. Czosnek, cebule oraz bazylię siekamy.

Jaglane pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Wszystkie składniki (oprócz 1/2 szklanki ciecierzycy) wkładamy do wysokiej miski i blendujemy. Nie musi powstać bardzo gładka masa. Doprawiamy do smaku przyprawami, czosnkiem niedźwiedzim, jajkiem, sokiem z limonki, parmezanem oraz mąką oraz pozostałą nierozdrobnioną ciecierzycą. Formujemy nieduże kulki, wielkości małych mandarynek. Rozgrzewamy na patelni Ramę Smaż jak Szef Kuchni i wykładamy na nią pulpeciki. Smażymy z każdej strony, delikatnie obracając.

Jaglane pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie, siekamy pozostałą cebulkę oraz czosnek. Szklimy je na patelni i razem z pomidorami i passatą umieszczamy w garnuszku. Gotujemy około 10 minut. Doprawiamy przyprawami oraz łyżeczką śmietany. Miksujemy.

Jaglane pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Częścią sosu przykrywamy dno naczynia żaroodpornego, na które wykładamy pulpety. zalewamy je pozostałym sosem i wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Po 10 minut wykładamy na zapieczone pulpety pokrojony w plastry ser mozzarella i pieczemy jeszcze 3-5 minut. Smacznego. :)

Jaglane pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jaglane pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jaglane pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jaglane pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jaglane pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jaglane pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jaglane pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jaglane pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej