
Składniki
5 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
5 sztuk
20 dekagramów
1 łyżka
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cykorie oczyść, usuń wierzchnie liście, przekrój wzdłuż na połowy i usuń głąby.
Krok 2
Włóż do naczynia żaroodpornego z 3 łyżkami oliwy. Skrop octem, oprósz solą i cukrem. Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3
Po tym czasie wyjmij, skrop pozostałą oliwą i przełóż na talerz. Dodaj boczek.
Krok 4
Jajka przekrój wzdłuż na połowy i dodaj do cykorii. Oprósz pieprzem. Podawaj z białym pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej