Jajka z radicchio przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka z radicchio

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

5 sztuk

20 dekagramów

1 łyżka

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cykorie oczyść, usuń wierzchnie liście, przekrój wzdłuż na połowy i usuń głąby.

Krok 2

Włóż do naczynia żaroodpornego z 3 łyżkami oliwy. Skrop octem, oprósz solą i cukrem. Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 3

Po tym czasie wyjmij, skrop pozostałą oliwą i przełóż na talerz. Dodaj boczek.

Krok 4

Jajka przekrój wzdłuż na połowy i dodaj do cykorii. Oprósz pieprzem. Podawaj z białym pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka z radicchio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka z radicchio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka z radicchio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka z radicchio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka z radicchio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka z radicchio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka z radicchio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka z radicchio - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej