Jarzynka z groszku pietruszkowa

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odsączyć groszek konserwowy z zalewy. W garnuszku rozpuścić masło i wsypać groszek. Rozkruszyć na niego mini kostki pietruszkowe. Ogrzewać delikatnie mieszając by się nie rozpadł. Oprószyć mąką i znów zamieszać - ogrzewać , aż mąka zagęści groszek.

Krok 2

Groszek sam z siebie jest lekko mdły - doprawiony słonawą kostka pietruszkową nabiera smaku. Jest moim zdaniem doskonałym dodatkiem do delikatnych białych mięs gotowanych lub samodzielnym daniem wegetariańskim np. z jajkiem sadzonym i ziemniakami z wody.

Krok 3

Danie szybkie- proste- smaczne. Podawać na ciepło udekorowane świeżymi listkami natki pietruszki.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej