Jarzynka z groszku pietruszkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Jarzynka z groszku pietruszkowa

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odsączyć groszek konserwowy z zalewy. W garnuszku rozpuścić masło i wsypać groszek. Rozkruszyć na niego mini kostki pietruszkowe. Ogrzewać delikatnie mieszając by się nie rozpadł. Oprószyć mąką i znów zamieszać - ogrzewać , aż mąka zagęści groszek.

Krok 2

Groszek sam z siebie jest lekko mdły - doprawiony słonawą kostka pietruszkową nabiera smaku. Jest moim zdaniem doskonałym dodatkiem do delikatnych białych mięs gotowanych lub samodzielnym daniem wegetariańskim np. z jajkiem sadzonym i ziemniakami z wody.

Krok 3

Danie szybkie- proste- smaczne. Podawać na ciepło udekorowane świeżymi listkami natki pietruszki.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Czeskie knedliczki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej