Jarzynka z groszku pietruszkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jarzynka z groszku pietruszkowa

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

0.5 pęczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odsączyć groszek konserwowy z zalewy. W garnuszku rozpuścić masło i wsypać groszek. Rozkruszyć na niego mini kostki pietruszkowe. Ogrzewać delikatnie mieszając by się nie rozpadł. Oprószyć mąką i znów zamieszać - ogrzewać , aż mąka zagęści groszek.

Krok 2

Groszek sam z siebie jest lekko mdły - doprawiony słonawą kostka pietruszkową nabiera smaku. Jest moim zdaniem doskonałym dodatkiem do delikatnych białych mięs gotowanych lub samodzielnym daniem wegetariańskim np. z jajkiem sadzonym i ziemniakami z wody.

Krok 3

Danie szybkie- proste- smaczne. Podawać na ciepło udekorowane świeżymi listkami natki pietruszki.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej