Jarzynka z groszku pietruszkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jarzynka z groszku pietruszkowa

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odsączyć groszek konserwowy z zalewy. W garnuszku rozpuścić masło i wsypać groszek. Rozkruszyć na niego mini kostki pietruszkowe. Ogrzewać delikatnie mieszając by się nie rozpadł. Oprószyć mąką i znów zamieszać - ogrzewać , aż mąka zagęści groszek.

Krok 2

Groszek sam z siebie jest lekko mdły - doprawiony słonawą kostka pietruszkową nabiera smaku. Jest moim zdaniem doskonałym dodatkiem do delikatnych białych mięs gotowanych lub samodzielnym daniem wegetariańskim np. z jajkiem sadzonym i ziemniakami z wody.

Krok 3

Danie szybkie- proste- smaczne. Podawać na ciepło udekorowane świeżymi listkami natki pietruszki.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jarzynka z groszku pietruszkowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Krewetki na ostro
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej