Faszerowane bakłażany z jajkiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

100 gramów

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

0.5 pęczka

1 łyżeczka

null

1 łyżka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte bakłażany przekrój wzdłuż, wydrąż połowę miąższu. Oprósz Delikatem Knorr i odstaw na 60 minut.

Krok 3

Sparzone pomidory pokrój w kostkę podduś z plasterkami cebuli.

Krok 5

Połówki bakłażana skrop olejem, ułóż na natłuszczonej blasze. Piecz 10 minut w 180 stopniach.

Krok 6

Każdą połówkę bakłażana napełnij farszem, posyp bułką tartą, skrop olejem.

Krok 2

Odsącz na ręcznikach papierowych. Wydrążony miąższ skrop sokiem z cytryny i podsmaż z czosnkiem.

Krok 4

Wymieszaj pomidory z miąższem bakłażanów, posiekaną natką pietruszki, serem i oregano. Dopraw pieprzem.

Krok 7

Piecz 30 minut w 200 stopniach. Pod koniec wbij po jajku, zapiecz krótko.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
12 osób ogląda przepis:
Charczo
czas przygotowania
110 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej