Faszerowane bakłażany z jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane bakłażany z jajkiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

1 łyżeczka

0.5 pęczka

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

null

100 gramów

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte bakłażany przekrój wzdłuż, wydrąż połowę miąższu. Oprósz Delikatem Knorr i odstaw na 60 minut.

Krok 3

Sparzone pomidory pokrój w kostkę podduś z plasterkami cebuli.

Krok 5

Połówki bakłażana skrop olejem, ułóż na natłuszczonej blasze. Piecz 10 minut w 180 stopniach.

Krok 6

Każdą połówkę bakłażana napełnij farszem, posyp bułką tartą, skrop olejem.

Krok 2

Odsącz na ręcznikach papierowych. Wydrążony miąższ skrop sokiem z cytryny i podsmaż z czosnkiem.

Krok 4

Wymieszaj pomidory z miąższem bakłażanów, posiekaną natką pietruszki, serem i oregano. Dopraw pieprzem.

Krok 7

Piecz 30 minut w 200 stopniach. Pod koniec wbij po jajku, zapiecz krótko.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej