Faszerowane bakłażany z jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane bakłażany z jajkiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

1 łyżeczka

0.5 pęczka

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

null

100 gramów

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte bakłażany przekrój wzdłuż, wydrąż połowę miąższu. Oprósz Delikatem Knorr i odstaw na 60 minut.

Krok 3

Sparzone pomidory pokrój w kostkę podduś z plasterkami cebuli.

Krok 5

Połówki bakłażana skrop olejem, ułóż na natłuszczonej blasze. Piecz 10 minut w 180 stopniach.

Krok 6

Każdą połówkę bakłażana napełnij farszem, posyp bułką tartą, skrop olejem.

Krok 2

Odsącz na ręcznikach papierowych. Wydrążony miąższ skrop sokiem z cytryny i podsmaż z czosnkiem.

Krok 4

Wymieszaj pomidory z miąższem bakłażanów, posiekaną natką pietruszki, serem i oregano. Dopraw pieprzem.

Krok 7

Piecz 30 minut w 200 stopniach. Pod koniec wbij po jajku, zapiecz krótko.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane bakłażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej