Jogurt z granolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Jogurt z granolą

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
32 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

12 łyżek

4 łyżeczki

4 łyżeczki

4 łyżeczki

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Przygotuj granolę: płatki wymieszaj ze słonecznikiem, siemieniem lnianym rodzynkami i miodem.

Jogurt z granolą - Krok 1

Krok 2

Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej granolę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. W czasie pieczenia kilka razy wymieszaj całość, tak aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły.

Jogurt z granolą - Krok 2

Krok 3

Posyp jogurt gotową granolą.

Jogurt z granolą - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, miedzi, manganu, witaminy B2, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jogurt z granolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jogurt z granolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jogurt z granolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jogurt z granolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jogurt z granolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jogurt z granolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jogurt z granolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jogurt z granolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jogurt z granoląJogurt z granolą

Jogurt z granolą to świetna propozycja na szybkie drugie śniadanie. Miksuj płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik oraz rodzynki. Całość osłodzi Ci miód. Przepis na zdrową i smaczną przekąskę gotowy.

Dla kogo?

Jogurt z granolą to propozycja dla ludzi pragnących wprowadzić do swojej diety zdrowe nawyki żywieniowe. Jogurt naturalny w towarzystwie zbóż oraz suszonych owoców stanowi wartościowe „małe co nieco” przed obiadem.

Na zdrowie!

Masz problem z podwyższonym cholesterolem? W walce z tym problemem prawidłowa dieta odgrywa kluczową rolę. Warto włączyć do swojego menu pełnoziarniste produkty, takie jak płatki i otręby, spożywając je nie mniej niż cztery razy dziennie. Równie ważne jest zwracanie uwagi, by sięgać po zdrowe tłuszcze roślinne. Znajdziemy je w tym posiłku w ziarnach siemienia lnianego oraz słonecznika.

Czy wiesz, że?

Mianem „granola” określa się mieszaninę płatków zbożowych, bakalii, rodzynek, rozmaitych orzechów z cukrem lub miodem. Nazwa pochodzi od włoskiego zdrobnienia „grano” oznaczającego zboże lub pszenicę.