Składniki
1 sztuka
1 szczypta
0.6 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżki
40 dekagramów
15 dekagramów
2 łyżki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kabaczki umyj, obierz, pokrój w krążki o grubości 6 cm. Wydrąż środek pozostawiając w każdym krążku cienką warstwę jako dno. Oprósz solą i pieprzem.
Krok 2
Kaszę ugotuj na sypko. Grzyby pokrój w plastry, cebulę w piórka i podsmaż, po czym dodaj do kaszy, wbij jajko i przypraw. Wymieszaj i farszem napełniaj krążki.
Krok 3
Ustaw je pionowo w rondlu, podlej wodą i duś pod przykryciem przez około 30 minut.
Krok 4
Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do kabaczków i duś jeszcze 10 minut.
Krok 5
Posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej