
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
0.6 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżki
40 dekagramów
15 dekagramów
2 łyżki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kabaczki umyj, obierz, pokrój w krążki o grubości 6 cm. Wydrąż środek pozostawiając w każdym krążku cienką warstwę jako dno. Oprósz solą i pieprzem.
Krok 2
Kaszę ugotuj na sypko. Grzyby pokrój w plastry, cebulę w piórka i podsmaż, po czym dodaj do kaszy, wbij jajko i przypraw. Wymieszaj i farszem napełniaj krążki.
Krok 3
Ustaw je pionowo w rondlu, podlej wodą i duś pod przykryciem przez około 30 minut.
Krok 4
Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do kabaczków i duś jeszcze 10 minut.
Krok 5
Posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej