Karp w jasnym sosie z rodzynkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

438 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

300 mililitrów

60 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki namocz w rumie i odstaw na 10 minut.

Karp w jasnym sosie z rodzynkami  - Krok 1

Krok 2

Karpia podziel na porcje. Oprósz przyprawami i mąką.

Karp w jasnym sosie z rodzynkami  - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej Ramę i smaż kawałki ryby, aż będą złociste i rumiane.

Karp w jasnym sosie z rodzynkami  - Krok 3

Krok 4

Sos do pieczeni jasny Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej do rondelka.

Karp w jasnym sosie z rodzynkami  - Krok 4

Krok 5

Dodaj rodzynki wraz zalewą oraz śmietankę. Sos gotuj ok. 10 minut.

Karp w jasnym sosie z rodzynkami  - Krok 5

Krok 6

Pod koniec gotowania dopraw sos miodem i sokiem z cytryny. Smażonego karpia podawaj z sosem rodzynkowym i np. gotowanymi ziemniakami.

Karp w jasnym sosie z rodzynkami  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w jasnym sosie z rodzynkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w jasnym sosie z rodzynkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w jasnym sosie z rodzynkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w jasnym sosie z rodzynkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w jasnym sosie z rodzynkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w jasnym sosie z rodzynkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w jasnym sosie z rodzynkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp w jasnym sosie z rodzynkami Karp w jasnym sosie z rodzynkami

Jeśli szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie wigilijnej potrawy, koniecznie wypróbuj przepis na karpia w jasnym sosie z rodzynkami. Rybę podziel na kawałki i oprósz przyprawą oraz mąką. Następnie na rozgrzanej patelni smaż karpia z obu stron do momentu, aż będzie złocisty i rumiany. Sekret tego dania tkwi w dodatkach – wystarczy, że jasny sos do pieczeni wymieszasz z wodą, a następnie dodasz do niego rodzynki wraz z zalewą oraz śmietanką, i zagotujesz. Aby sos zyskał słodko-kwaśny smak, pod koniec gotowania dopraw go miodem i sokiem z cytryny. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis odrobinę modyfikować, np. dodając inne bakalie: migdały, suszone owoce lub orzechy (przed ich użyciem należy dokładnie je sparzyć). Nie zapomnij również o aromatycznych ziołach i przyprawach, takich jak: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, natka pietruszki czy koperek. Gotową potrawę podawaj z sosem rodzynkowym oraz gotowanymi ziemniakami i surówką. Zainspiruj się i przygotuj smażonego karpia w jasnym sosie z rodzynkami.