
Składniki
1.5 kilograma
2 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
300 mililitrów
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
6 ziaren
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Spraw karpia pozbawiając go wnętrzności, czyszcząc z łusek, odetnij głowę. Gotowa rybę wyfiletuj oddzielając mięso od ości.

Krok 2
Płaty ryby pokrój w mniejsze kawałki, przypraw do smaku, skrop sokiem z cytryny i obłóż kolejno pokrojoną w plastry jedną cebulą. Całość zafoliuj i odstaw do lodówki na jeden dzień.

Krok 3
Warzywa (marchew, seler, por, pietruszkę i jedną cebulę), głowę i resztki karpia bez łusek zalej około litrem wody, dodaj przyprawy (ziele, liść i ziarenka pieprzu) i gotuj przez godzinę. Rybny wywar przecedź przez sito.

Krok 4
W tak powstałym wywarze na bardzo wolnym ogniu ugotuj filety z karpia.

Krok 5
Sos szary : Na patelni, na tłuszczu, zeszklij ostatnią pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj białe wino, gotuj aż wino zupełnie odparuje. Patelnie zdejmij z ognia, dodaj dwie szklanki ciepłego wywaru rybnego oraz Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie dobrze doprawiony i nabierze odpowiedniej gęstości, starte na tarce pierniki i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 6
Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aż pierniki się rozgotują, a sos delikatnie zgęstnieje. Dodaj sparzone migdały i rodzynki, sos gotujemy kolejne 5 minut.

Krok 7
Na koniec dopraw do smaku sokiem z cytryny. Sos powinien być delikatnie słodkawy, a zarazem przyjemnie kwaśny. Dodaj wcześniej zblanszowaną rybę i jeszcze raz całość gotuj kolejne 5 minut.


Dobra rada:
Do gotowego sosu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Nada to potrawie nieco świeżości.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp w szarym sosie z bakaliami
Karp w szarym sosie z bakaliami to klasyczna potrawa wigilijna. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. świeżej ryby oraz warzyw (marchwi, selera, pora i cebuli). Z pokrojonych warzyw oraz resztek karpia zrób wywar. Jeśli chcesz, by rybne filety zyskały wyrazisty smak i aromat, dodaj do niego liść laurowy, ziele angielskie oraz świeżo zmielony pieprz. W tak powstałym wywarze gotuj filety na bardzo małym ogniu. Pamiętaj jednak, że sekret tego dania tkwi w słodko-kwaśnym sosie, który przygotujesz na bazie pokrojonej cebuli oraz bakalii. Plasterki cebuli zeszklij na patelni, a następnie dodaj do niej dwie szklanki ciepłego wywaru rybnego, starte na tarce pierniki oraz sparzone migdały i rodzynki. By sos zyskał kwaśny posmak, dopraw go pod koniec gotowania sokiem z połowy cytryny. Dobrym pomysłem będzie także dorzucenie kilku suszonych owoców, np. moreli. Przygotowaną rybę zalej sosem, a na jej wierzchu poukładaj plastry cytryny. Gotowe danie podawaj razem z mieszanką sałat oraz chlebem. Zainspiruj się i przygotuj karpia w szarym sosie z bakaliami.