Keks

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

23

155 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

307 osób wydrukowało

Pobierz pdf

268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

250 gramów

50 gramów

4 sztuki

2 łyżeczki

100 gramów

100 gramów

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddziel od żółtek.

Krok 2

Kasię utrzyj mikserem z cukrem stopniowo dodając żółtka.

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę.

Krok 4

Mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dołącz do masy żółtkowej razem z mieszanką keksową i rodzynkami.

Krok 5

Na koniec dodaj ubitą pianę i wszystko delikatnie wymieszaj.

Krok 6

Formę keksową wysmaruj Kasią i posyp bułką tartą.

Krok 7

Przełóż ciasto do formy.

Krok 8

Piecz w 180 stopni C przez około 60 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KeksKeks

Oto przepis na klasyczny keks, który pieczony jest w prostokątnej formie, dzięki czemu kształtem przypomina pieczywo. Różni się jednak od niego słodkim, bakaliowym posmakiem. Pokrojony na kawałki doskonale komponuje się z dżemami z różnych owoców. Jego przyrządzenie jest naprawdę proste. Potrzebujesz do tego dowolnej mąki oraz odrobiny ziemniaczanej. Aby wypiek miał złoty kolor, żółtka oddzielone od białek stopniowo ucieraj z margaryną do pieczenia. Opcjonalnie dodaj do nich odrobinę cynamonu lub wanilii. Keks będzie puszysty, gdy ubijesz białka na sztywną pianę, którą na końcu wymieszasz z całą masą na ciasto. Przygotuj do niego własną mieszankę keksową. Sięgnij po suszone owoce, takie jak: rodzynki, morele, papaje i daktyle. Podkreśl ich smak skórką z pomarańczy lub cytryny. Ewentualnie wykorzystaj gotową mieszankę bakalii. Jeśli lubisz, do ciasta dodaj także orzechy, np. włoskie, migdały lub nerkowca. Keks piecz w formie wysmarowanej tłuszczem lub oprószonej bułką tartą. Udekoruj go polewą cukrową lub cukrem pudrem. Wypróbuj nasz przepis.