Klopsiki zapiekane na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsiki zapiekane na ostro

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

1 szklanka

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

500 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki, czosnek posiekać drobno. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, sosem sojowym, czosnkiem, szalotkami, sambal oelek, kuminem. Dokładnie wyrobić. Uformować małe klopsiki.

Krok 2

Rozgrzać tłuszcz na patelni i obsmażyć klopsiki na rumiano. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3

Posiekać drobno papryczkę chilli. Fix Napoli wymieszać z 250ml wody i łyżką oleju. Dodać chilli. Wymieszać. Sos pogrzać żeby zgęstniał.

Krok 4

Na klopsiki wylać sos, posypać startym serem, zapiekać w piekarniu w 180st. ok 20 - 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki zapiekane na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki zapiekane na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki zapiekane na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki zapiekane na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki zapiekane na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki zapiekane na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki zapiekane na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki zapiekane na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej