Kofta w pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kofta w pomidorach

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400

1

1 sztuka

5 sztuk

1 łyżka

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 pęczek

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do połowy zeszklonej w rondlu cebuli dodaj czosnek, sok z limetek i smaż, aż czosnek i cebula zaczną się lekko rumienić.

Krok 2

Dodaj sparzone i obrane ze skórki posiekane pomidory, pastę pomidorową, paprykę w proszku - dopraw do smaku i duś na małym ogniu.

Krok 3

Mięso wymieszaj w misce z bułką tartą, pozostałą cebulą, posiekaną miętą, kminkiem, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Dodaj pokruszona Mini kostkę Knorr i wyrób na jednolitą masę.

Krok 4

Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smaż je na patelni (na oleju). Odsączone przełóż do rondelka z sosem. Całość duś jeszcze 0k. 20 minut.

MartaS

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kofta w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kofta w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kofta w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kofta w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kofta w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kofta w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kofta w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej