Kokosowe ślimaczki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

2 sztuki

10 dekagramów

40 dekagramów

4 łyżki

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewam na stolnicę, mieszam z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, dodaję Kasię i siekam nożem tak długo aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 2

Następnie wlewam śmietanę, wbijam jajka, wsypuję wiórka kokosowe i szybko zagniatam ciasto, które na połowę, do jednej połowy dodaję kakao.

Krok 3

Obydwa ciasta odkładam na godzinę do lodówki. Następnie obydwa ciasta oddzielnie rozwałkowuję na grubość 1 centymetra.

Krok 4

Nakładam ciemne ciasto na jasne i razem rozwałkowuje na grubość 1 centymetra.

Krok 5

Wykładam marmoladę i równo smaruję. Ciasto zwijam w rulon jak roladę.

Krok 6

Kroję w porcje grubości 1 centymetra i układam na przygotowaną brytfannę.

Krok 7

Piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej