Zupa dyniowa z papryką - przepis z ciecierzycą | Przepisy.pl pixel

Zupa dyniowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
258 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.2 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

60 mililitrów

0.5 łyżeczki

400 gramów

100 gramów

1.5 litra

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię i paprykę podziel na mniejsze kawałki. Pozbądź się pestek. Cebulę podziel na ćwiartki, a obrany czosnek pozostaw w całości.

Krok 2

Na dużej patelni wlej oliwę i smaż, aż wszystkie warzywa nabiorą złoto brązowego koloru.

Krok 3

Dodaj przyprawy Knorr, Imbir, Kmin, Kurkumę i smaż jeszcze jedną minutę.

Krok 4

Przełóż zawartość patelni do dużego garnka. Wlej gorącą wodę, dodaj kostki Knorr, ciecierzycę i soczewicę. Gotuj powoli ok. 30 minut.

Krok 5

Po tym czasie zmiksuj zupę, aż będzie gładka i kremowa. Podawaj z łyżką jogurtu posypaną pestkami dyni.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do zupy pasują również pikantne przyprawy np. Chili z Indii Knorr.

2

Opinie o przepisie

  • Wanda

    Wanda , 10.10.2024

    Super, w chłodne dni smakuje najlepiej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lilla Jozwig

    Lilla Jozwig , 08.10.2019

    dobry i bardzo rozgrzewajoca.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa dyniowaZupa dyniowa

Zupa dyniowa cieszy się ostatnio dużą popularnością. Nic dziwnego! Jest pyszna i aromatyczna, a najlepiej smakuje jako zupa krem. Często jest przygotowywana z niewielkiej ilości składników, ale jeśli dodasz do niej paprykę, ciecierzycę i soczewicę – zyskasz jeszcze ciekawsze połączenie smaków.

Dla kogo?

Dla miłośników zupy dyniowej i wszystkich, którzy kochają zupy kremy. Ten przepis trafi w każde gusta!

Na jaką okazję?

Zupa dyniowa to zawsze idealny pomysł na obiad. A już obowiązkowo jesienią, kiedy sezon dyniowy w pełni.

Czy wiesz, że?

Zmiksowanie zupy to świetny sposób na włączanie wartościowych składników, których nie lubimy. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku dzieci.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do zupy odrobinę chili. Będzie pikantnie!