
Składniki
1.2 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
60 mililitrów
0.5 łyżeczki
400 gramów
100 gramów
1.5 litra
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię i paprykę podziel na mniejsze kawałki. Pozbądź się pestek. Cebulę podziel na ćwiartki, a obrany czosnek pozostaw w całości.
Krok 2
Na dużej patelni wlej oliwę i smaż, aż wszystkie warzywa nabiorą złoto brązowego koloru.
Krok 3
Dodaj przyprawy Knorr, Imbir, Kmin, Kurkumę i smaż jeszcze jedną minutę.
Krok 4
Przełóż zawartość patelni do dużego garnka. Wlej gorącą wodę, dodaj kostki Knorr, ciecierzycę i soczewicę. Gotuj powoli ok. 30 minut.
Krok 5
Po tym czasie zmiksuj zupę, aż będzie gładka i kremowa. Podawaj z łyżką jogurtu posypaną pestkami dyni.

Dobra rada:
Do zupy pasują również pikantne przyprawy np. Chili z Indii Knorr.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa dyniowa
Zupa dyniowa cieszy się ostatnio dużą popularnością. Nic dziwnego! Jest pyszna i aromatyczna, a najlepiej smakuje jako zupa krem. Często jest przygotowywana z niewielkiej ilości składników, ale jeśli dodasz do niej paprykę, ciecierzycę i soczewicę – zyskasz jeszcze ciekawsze połączenie smaków.
Dla kogo?
Dla miłośników zupy dyniowej i wszystkich, którzy kochają zupy kremy. Ten przepis trafi w każde gusta!
Na jaką okazję?
Zupa dyniowa to zawsze idealny pomysł na obiad. A już obowiązkowo jesienią, kiedy sezon dyniowy w pełni.
Czy wiesz, że?
Zmiksowanie zupy to świetny sposób na włączanie wartościowych składników, których nie lubimy. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku dzieci.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do zupy odrobinę chili. Będzie pikantnie!



































