Kolorowy omlet na początek dnia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

212

1687 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1979 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5738 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.25 sztuki

0.25 sztuki

0.5 sztuki

50 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki oraz cebulę pokrój w drobną kostkę.

Kolorowy omlet na początek dnia - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. Przesmaż połowę pokrojonych warzyw.

Kolorowy omlet na początek dnia - Krok 2

Krok 3

Jajka wybij do miseczki i roztrzep. Połowę jajecznej masy wlej na patelnię z warzywami, smaż chwilę podważając cały czas ranty omleta. Przykryj patelnie i zapiekaj jeszcze chwilę.

Kolorowy omlet na początek dnia - Krok 3

Krok 4

Pokruszonym serem posyp nie ścięty jeszcze omlet. Oprósz solą i pieprzem a następnie zroluj omlet na patelni i podgrzewaj jeszcze chwilę.

Kolorowy omlet na początek dnia - Krok 4

Krok 5

Gotowy omlet wyłóż na deskę i pokrój na kawałki. Z pozostałej połowy składników przygotuj drugi omlet. Następnie posyp gotowe i pokrojone omlety kiełkami słonecznika i podawaj.

Kolorowy omlet na początek dnia - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast sera pleśniowego możesz użyć zwykłego, startego żółtego sera.

48

Opinie o przepisie

  • Edyta Lewandowska

    Edyta Lewandowska

    Aby był omlet (czyli puszyste jajka) to trzeba osobno ubić pianę z białek i dopiero do tego dodać rozmieszane żółtka. Wszystko wymieszać. Dalej zgodnie z przepisem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Keil

    Malgorzata Keil

    Zamiast sera plesniowego dałam ser feta bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  Dylewska

    Grażyna Dylewska

    tak jak wygląda taki smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    pyszny na śniadanko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Topolewska

    Marzena Topolewska

    przepraszam bardzo a co nalezy zrobic z druga polowa warzyw i polowa masy jajecznej ? ,,,,czyzby wyrzucic? Chyba ze dla drugiej osoby zrobic ale jakos tego nie wyczytalam ,moze cos ominelam?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Małgorzata Wojda

    Małgorzata Wojda

    No właśnie,co z drugą częścią?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Wojciechowska

    Magdalena Wojciechowska

    smakowity początek dnia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Sternik

    Beata Sternik

    Radzę nie używać tego syfiastego tłuszczu do do smażenia. Lepszy olej rzepakowy lub masło klarowane. Szkoda zdrowia dzieci.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Madej

    Renata Madej

    Fajny przepis wyprobujemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Skowronek Smoluchowska

    Barbara Skowronek Smoluchowska

    Jakoś zawsze do omleta dodaję mąkę a to wygląda mi na jajecznicę zpapryką i cebulką. Też coś takiego robię i dodaję jeszcze pieczarki albo pomidora. Nie wiedziałam, że to omlet, smakuje za jajecznicą !!!!! ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Remiszewska

    Danuta Remiszewska

    super,zrobię dla wnuków!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Langowska

    Danuta Langowska

    smakowalo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona  Telega

    Iwona Telega

    ale pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona  Telega

    Iwona Telega

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Katarzyna

    Katarzyna Katarzyna

    druga połowa pewnie na drugie omleta , w końcu przepis na 2 osoby ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Iwan

    Irena Iwan

    To wyglada super ja to wyprobuje dziekuje pozdrawiam;-))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aldona Kerszner

    Aldona Kerszner

    druga polowa na jutro niezdrowo sie przejadac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Księżak

    Halina Księżak

    wolę na maśle klarowanym :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Grotowska

    Danuta Grotowska

    Wszystko ok.! Tylko nie Rama!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Łapiński

    Jan Łapiński

    zacznij od omletu , a wyjdzie biszkopt ,,haha ,,odwagi,, pozdrwawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Chwalczuk

    Teresa Chwalczuk

    Powiem krótko! Kocham omlet ☺a jutro rano wypróbuję ten ☺☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kozon

    Jolanta Kozon

    Rewelacja,na pewno bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adriana Konkol-Wolska

    Adriana Konkol-Wolska

    Prawie jak hiszpańska tortilla ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Korycka

    Anna Korycka

    I jeszcze została druga połowa warzyw :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Mazela

    Roman Mazela

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Bigorajska

    Elzbieta Bigorajska

    No robi wrażenie, pychota!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Szczygieł

    Stanisława Szczygieł

    pysznie wygląda !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Osinska Agnieszka

    Osinska Agnieszka

    tez właśnie dzisiaj patrzyłam na tego kolorowego omlecika i wygląda smacznie na następną niedzielę zrobię na śniadanie; )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eva Chorzępa

    Eva Chorzępa

    Wygląda apetycznie! Już mi ślinka leci :p

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy omlet na początek dnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy omlet na początek dnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy omlet na początek dnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy omlet na początek dnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy omlet na początek dnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy omlet na początek dnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy omlet na początek dnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowy omlet na początek dniaKolorowy omlet na początek dnia

Omlet z dodatkiem kolorowych warzyw to świetny pomysł na pożywne śniadanie. Na pewno nastawi cię pozytywnie na cały dzień. Czasem warto zrezygnować z nudnych kanapek lub owsianki i postawić rano na inne rozwiązanie - kolorowy omlet. Przygotujesz go równie szybko, co dwie kromki chleba, a efekt będzie dużo bardziej zadowalający. Paprykę pokrojoną w kostkę (możesz to zrobić poprzedniego wieczoru, żeby nie tracić czasu rano), podsmaż na maśle. Wlej na patelnię roztrzepane jajka i smaż omlet przez chwilę, pilnując cały czas, by się nie przypalił. Następnie posyp wierzch serem pleśniowym - będziesz miała prawdziwie francuskie śniadanie! Zroluj omlet na patelni i poczekaj, aż ser się rozpuści. Ułóż na talerzu ładną kompozycję z pokrojonego na plastry omleta. Możesz posypać wierzch kiełkami - wiosnę na talerzu łatwo zrobić o każdej porze roku. Voila!