Kolorowy sernik

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

80

369 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1411 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3398 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

80 gramów

2 sztuki

0.5 łyżeczki

masa serowa:

700 gramów

20 gramów

0.5 szklanki

3 sztuki

160 gramów

2 opakowania

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretki rozpuść, każdy kolor oddzielnie, w połowie podanej na opakowaniu wody.

Krok 2

Pomarańczową i czerwoną ostudź i wstaw do lodówki, by stężała.

Krok 3

Zieloną pozostaw w misce z ciepłą wodą, by za szybko nie stężała.

Krok 4

Przygotuj ciasto. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i miękką Kasię, wszystko wymieszaj mikserem.

Krok 5

Przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i posypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz w 180st.C około 20 minut.

Krok 6

Przygotuj masę serową. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnego mleka i odstaw, by napęczniała.

Krok 7

Jajka utrzyj z cukrem na puch. Dodaj ser i miękką Kasię. Wymieszaj.

Krok 8

Stężałe galaretki wyjmij z lodówki i pokrój w kostkę.

Krok 9

Do żelatyny wlej 1/3 szklanki wrzątku i podgrzewaj, aż się rozpuści.

Krok 10

Zdejmij z ognia i dodaj do niej kilka łyżek masy serowej. Tak przygotowaną żelatynę wymieszaj z resztą masy serowej.

Krok 11

Połowę masy serowej przełóż na upieczone ciasto, posyp kostkami galaretki i przykryj resztą masy.

Krok 12

Sernik wstaw na 20 minut do lodówki. Gdy lekko stężeje, polej go zieloną galaretką i ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin.

19

Opinie o przepisie

  • Kozapol Sp. z.o.o.

    Kozapol Sp. z.o.o.

    Na spód herbatniki a do masy serowej mleko kozie i wyjdzie idealnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Indyka

    Katarzyna Indyka

    Rewelacyjny efekt końcowy .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Indyka

    Katarzyna Indyka

    Ciasta niestety nie robiłam tak szybko jak Pani na filmie . Nie robię często ciast więc nie wiedziałam o jaki ser chodzi. Po drugie u mnie galaretka bardzo długo się robiła więc by przyspieszyć włożyłam do zamrażalnika. Nie wiem jak smakuje i jak wygląda w środku ale do najłatwiejszych nie zaliczam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • TEST Dawid

    TEST Dawid

    Wygląda świetnie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Węgrzyńska

    Marzena Węgrzyńska

    Przepyszny i cudownie wygląda ❤

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radomila Janiak

    Radomila Janiak

    Pychotka mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Bilska

    Grażyna Bilska

    Można zamiast biszkoptu dać herbatniki i też jest smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kobińska

    Elżbieta Kobińska

    Robię go od lat i proponuje bez spodu biszkoptowego - szybciej i smaczniej :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Lipa

    Basia Lipa

    Dzieki :-), a najlepiej identyczny bym zamowila

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Basia Lipa Wystarczy kliknąć w załączone zdjęcie ;) A po więcej inspiracji zapraszamy do naszego magazynu: https://www.przepisy.pl/magazyn/owocowe-love/sernik-w-lipcu-najlepiej-smakuje-na-zimno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Lipa

    Basia Lipa

    Troche inaczej ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Anula Chadzyńska

    Ania Anula Chadzyńska

    Robi sie go tak samo jak zawsze sernik na zimno (mozna tez sammu zrobic takie sernik z sera, zelatyny etc.. jezeli ktos nie chce kupnego z paczki) .. do tej masy dodaje sie pokrojone w postke kawalki lalaretki, a reszta tak jak zawsze.. Pycha.. robilam kilka lat tmu pierwszy raz i cudowny :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Lipa

    Basia Lipa

    Przepis poprosze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Kot-Nowakowska

    Aneta Kot-Nowakowska

    Wygląda smacznie aż ślinka cieknie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kaczmarek

    Ewa Kaczmarek

    Cukiereczek oczy wylapuja takie piękno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Isabelle Belle

    Isabelle Belle

    Manfred Ewa Ciupke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    A jak smakuje! :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Orjanik

    Kasia Orjanik

    wyglada super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Lewandowska

    Bożena Lewandowska

    Pychota.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej