Kopciuszek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

20 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt jasny:

3 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

biszkopt makowy:

3 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

masa śmietanowa:

0.5 litra

1 opakowanie

0.5 szklanki

0.5 łyżki

masa budyniowa:

1 opakowanie

2 szklanki

4 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

polewa:

1 opakowanie

dodatki:

2 opakowania

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier i żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ciasta i lekko wymieszać. Piec.

Krok 2

Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier i żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ciasta wraz z makiem i lekko wymieszać. Piec.

Krok 3

Masa budyniowa: Połowę mleka zagotować z cukrem, resztę wymieszać z budyniem i mąką, ugotować budyń. Przestudzić, Kasię utrzeć na puch i dodawać partiami budyń.

Krok 4

Masa śmietankowa: Galaretkę wymieszać w gorącej wodzie, śmietanę ubić z cukrem do smaku (niekoniecznie) dodawać tężejącą galaretkę.

Krok 5

Przełożenie ciasta: Biszkopt jasny, Masa śmietankowa, Biszkopt makowy, Masa budyniowa, Biszkopty nasączone rumem, Polewa czekoladowa, Dekoracja. Smacznego:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopciuszek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopciuszek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopciuszek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopciuszek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopciuszek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopciuszek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopciuszek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej