Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne)
NOWY PRZEPIS
łatwe
3119 osób zapisało

Składniki
60 gramów
140 gramów
1 sztuka
100 gramów
280 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki pszennej wsyp cukier puder, przyprawę korzenną, cynamon, kakao i sodę. Wymieszaj. Masło roztop razem z miodem. Chwilę wystudź.

Krok 2
W suchych składnikach zrób wgłębienie i wlej wystudzone masło z miodem. Dodaj też jajko i całość zagnieć. W razie potrzeby dodaj wodę. Zawiń ciasto w folię i schłodź w lodówce przez min. 60 minut.

Krok 3
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i wykrawaj kształty za pomocą foremki. Jeśli chcesz powiesić pierniczki na choince, za pomocą wykałaczki lub słomki zrób dziurkę na sznurek. Piecz pierniczki przez ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu możesz ozdobić pierniczki lukrem lub polewą czekoladową i posypkami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne)
Nie ma to, jak poczuć autentyczny klimat świąt we własnym domu, ozdabiając choinkę kolorowymi dekoracjami oraz przygotowując bożonarodzeniowe łakocie. W tym roku połączcie te dwie sprawy, robiąc korzenne ciasteczka na choinkę. Nadają się idealnie do zawieszenia na zielonych gałązkach.
Dla kogo?
Można eksperymentować z oryginalnymi przepisami z dowolnego zakątka świata, ale jedno jest pewne – podczas Świąt Bożego Narodzenia na stole (i na choince!) nie może zabraknąć tradycyjnych ciastek o korzennym aromacie.
Na jaką okazję?
Wielką zaletą pierniczków korzennych jest możliwość przygotowania ich na kilka dni przed świętami. Zaangażujcie w to całą rodzinę i stwórzcie własną smaczną tradycję. Najmłodsi członkowie rodziny będą z entuzjazmem wykrawać z ciasta upragnione kształty i dekorować ciastka.
Czy wiesz, że?
Nazwa pierników korzennych pochodzi od używanego przed wiekami słowa pierny, czyli pieprzny. Określenie nawiązuje do wyrazistych przypraw pojawiających się w recepturze.
Dla urozmaicenia:
Do ozdobienia ciasteczek na choinkę wykorzystajcie ulubione bakalie, np. posiekane drobno orzechy włoskie, rodzynki, suszoną żurawinę i płatki migdałowe.