Kostki dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kostki dyni

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z obranej dyni wyciągnij miąższ i pestki a resztę skrój w małe kostki.

Krok 2

Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż nasiona kozieradki tak żeby trochę ściemniały ale uważaj by ich nie przypalić.

Krok 3

Następnie wsyp do garnka kawałki dyni i szybko wymieszaj. Przypraw kurkumą, ostrą papryką i kolendrą.

Krok 4

Dolej szklankę wody, bulionetkę Knorr, zamieszaj i przykryj. Gdy woda zacznie się gotować zmniejsz ogień. Gotuj potrawę około 20 minut aż kostki zmiękną.

Krok 5

Na koniec dodaj masło, sok z cytryna oraz cukier i zagotuj wszystko.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kostki dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kostki dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kostki dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kostki dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kostki dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kostki dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kostki dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kostki dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej