Krajanka piernikowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

497

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3.33 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

1 szczypta

0.5 szklanki

1 szklanka

0.5 opakowania

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

225 gramów

0.5 szklanki

2 sztuki

0.33 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 opakowanie

lukier:

1 szklanka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marcepan: Pastę migdałową rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

Krok 2

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.

Krok 3

Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę.

Krok 4

Miód, cukier i Kasię rozgrzać dość mocno (ale nie zagotować) w dużym rondlu, dodać przyprawy korzenne i wymieszać.

Krok 5

Dodawać stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla.

Krok 6

Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać.

Krok 7

Przełożyć ciasto na stolnicę i lekko wyrobić, podsypując mąką w razie konieczności.

Krok 8

Jeszcze ciepłe podzielić na dwie części - każdą rozwałkować na prostokąt wielkości 33 x 20 cm, przenieść jeden placek na płaską blachę wyłożoną pergaminem.

Krok 9

Zostawiając 1 cm margines rozsmarować na cieście masę marcepanową (można posypać rodzynkami, jeżeli ktoś lubi), na marcepanie rozprowadzić równą warstwę powidła.

Krok 10

Przykryć drugą częścią ciasta, dobrze zlepić brzegi i piec około 25-30 minut.

Krok 11

Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i jeszcze ciepłe polukrować.

Krok 12

Zostawić odkryte na całą noc.

Krok 13

Pokroić na małe kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych pergaminem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krajanka piernikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krajanka piernikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krajanka piernikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krajanka piernikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krajanka piernikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krajanka piernikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krajanka piernikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Blok czekoladowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej