
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
0.5 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
1 kilogram
6 szczypt
1 sztuka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz zalewając je w garnku 2 szklankami zimnej wody. Po 30 minutach moczenia gotuj ok. pół godziny. Warzywa obierz, pokrój w kostkę. W 2 szklankach gorącej wody, zagotowanej, rozpuść oba buliony.
Krok 2
Do podgotowanych grzybów dodaj liście laurowe i warzywa oraz utłuczony na proszek jałowiec i bulion, gotuj aż warzywa zmiękną a następnie wyjmij liście a zupę zmiksuj zupę na krem.
Krok 3
Dopraw zupę do smaku pieprzem, dolej śmietankę i już nie gotuj by się nie zważyła. Podawaj na gorąco przybierając kleksami śmietany.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej