Kremowa zupa warzywna z kruszonką orzechową
NOWY PRZEPIS
łatwe
83 osoby zapisały

Składniki
1 pęczek
1 opakowanie
1 łyżka
50 gramów
60 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę umyj, rozdrobnij, zalej 1,2l gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu ok 20 minut.
Krok 2
Kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 3
Gdy włoszczyzna zupełnie zmięknie dodaj zupę cebulową Knorr, przyprawę delikat i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Następnie zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
Krok 4
Orzechy włoskie oraz siemię lniane spraż lekko na suchej patelni.
Krok 5
Teraz posiekaj orzechy z siemieniem i połącz z kaszą tworząc kruszonkę. Kremową zupę podawaj w miseczkach i posyp kruszonką.

Dobra rada:
Taką orzechową kruszonkę możesz również dodawać do sałatek. Do zupy świetnie pasują świeże zioła.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa warzywna z kruszonką orzechową
Pieczarkowa, ogórkowa, pomidorowa – to klasyki wśród zup, które w polskich kuchniach i jadalniach zajmują szczególne miejsce. Mimo wszystko nawet najsmaczniejsze dania potrafią się znudzić. Nie wyobrażasz sobie obiadu bez zupy, ale masz ochotę na coś innego niż zwykle? Kremowa zupa warzywna z chrupiącą posypką to strzał w dziesiątkę.
Dla kogo?
Chcesz wzbogacić swoje menu o większą ilość warzyw, ale nie wiesz, od czego zacząć? Kremowa zupa warzywna jest idealna na start!
Na jaką okazję?
Kruszonka orzechowa fantastycznie wygląda nie tylko na cieście drożdżowym. Zrobiona z orzechów, kaszy gryczanej i siemienia lnianego w wersji wytrawnej wspaniale wzbogaci smak i prezencję warzywnej zupy krem. Podaj ją jako starter, kiedy goście wpadną z wizytą w porze obiadu.
Czy wiesz, że?
Przygotowując kruszonkę, orzechy i siemię lniane praż na suchej patelni przez kilka minut. Nie używaj największej mocy palnika. Zbyt mocno uprażone nabiorą gorzkiego posmaku.
Dla urozmaicenia:
W kruszonce orzechowej bardzo dobrze sprawdzą się również pestki dyni.