
Składniki
8 łyżek
1 szczypta
4 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki umyj, obierz ze skorupek i usuń czarne jelita, po czym umyj je i osusz.
Krok 2
Papryczkę przekrój, wyjmij nasiona i pokrój ją na 12 części, a czosnek posiekaj.
Krok 3
Do krewetek dodaj czosnek, posól, wymieszaj i zostaw na 5 minut.
Krok 4
Do 4 miseczek wlej po 2 łyżki oleju, włóż po 3 kawałki papryczek i krewetki. Wymieszaj i wstaw do piekarnika.
Krok 5
Piecz przez około 15 minut i odwracaj je co jakiś czas.
Krok 6
Krewetki serwuj posypane posiekaną natką. Świetnie smakują z białym pieczywem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej