
Składniki
8 łyżek
1 szczypta
4 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki umyj, obierz ze skorupek i usuń czarne jelita, po czym umyj je i osusz.
Krok 2
Papryczkę przekrój, wyjmij nasiona i pokrój ją na 12 części, a czosnek posiekaj.
Krok 3
Do krewetek dodaj czosnek, posól, wymieszaj i zostaw na 5 minut.
Krok 4
Do 4 miseczek wlej po 2 łyżki oleju, włóż po 3 kawałki papryczek i krewetki. Wymieszaj i wstaw do piekarnika.
Krok 5
Piecz przez około 15 minut i odwracaj je co jakiś czas.
Krok 6
Krewetki serwuj posypane posiekaną natką. Świetnie smakują z białym pieczywem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej