Krewetkowe szaleństwo w bułeczce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetkowe szaleństwo w bułeczce

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

2 szczypty

2 szczypty

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżeczki

6 sztuk

6 plastrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z bułek ścinamy cienko górę, wydrążamy środek. W wydrążonych środków robimy grzanki. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła dodajemy czosnek mini kosteczkę, układamy 2 kawałki środków bułki, dobrze namaczamy i smażymy ok 3-5 minut do uzyskania chrupiącego wierzchu.

Krok 2

Krewetki myjemy.

Krok 3

Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło, dodajemy czosnek, smażymy 1 minutę, dodajemy krewetki, sól, pieprz, podsmażamy kolejną minutę, następnie dodajemy 2 łyżki wina i dusimy ok 5 minut. Pos koniec posypujemy posiekanym koperkiem, mieszamy, odstawiamy z ognia.

Krok 4

W miedzyczasie sałaty rozrywamy, polewamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem, ugniatamy w bułce (prawie całą wypełniając. Na górę układamy krewetki (zakładamy na brzeg bułeczki), pomiędzy układamy ćwiartki pomidorków koktajlowych. Podajemy z grzanką i plastrami limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej