Krewetkowe szaleństwo w bułeczce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetkowe szaleństwo w bułeczce

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

2 szczypty

2 szczypty

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżeczki

6 sztuk

6 plastrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z bułek ścinamy cienko górę, wydrążamy środek. W wydrążonych środków robimy grzanki. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła dodajemy czosnek mini kosteczkę, układamy 2 kawałki środków bułki, dobrze namaczamy i smażymy ok 3-5 minut do uzyskania chrupiącego wierzchu.

Krok 2

Krewetki myjemy.

Krok 3

Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło, dodajemy czosnek, smażymy 1 minutę, dodajemy krewetki, sól, pieprz, podsmażamy kolejną minutę, następnie dodajemy 2 łyżki wina i dusimy ok 5 minut. Pos koniec posypujemy posiekanym koperkiem, mieszamy, odstawiamy z ognia.

Krok 4

W miedzyczasie sałaty rozrywamy, polewamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem, ugniatamy w bułce (prawie całą wypełniając. Na górę układamy krewetki (zakładamy na brzeg bułeczki), pomiędzy układamy ćwiartki pomidorków koktajlowych. Podajemy z grzanką i plastrami limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej