Krewetkowe szaleństwo w bułeczce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetkowe szaleństwo w bułeczce

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

2 szczypty

2 szczypty

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżeczki

6 sztuk

6 plastrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z bułek ścinamy cienko górę, wydrążamy środek. W wydrążonych środków robimy grzanki. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła dodajemy czosnek mini kosteczkę, układamy 2 kawałki środków bułki, dobrze namaczamy i smażymy ok 3-5 minut do uzyskania chrupiącego wierzchu.

Krok 2

Krewetki myjemy.

Krok 3

Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło, dodajemy czosnek, smażymy 1 minutę, dodajemy krewetki, sól, pieprz, podsmażamy kolejną minutę, następnie dodajemy 2 łyżki wina i dusimy ok 5 minut. Pos koniec posypujemy posiekanym koperkiem, mieszamy, odstawiamy z ognia.

Krok 4

W miedzyczasie sałaty rozrywamy, polewamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem, ugniatamy w bułce (prawie całą wypełniając. Na górę układamy krewetki (zakładamy na brzeg bułeczki), pomiędzy układamy ćwiartki pomidorków koktajlowych. Podajemy z grzanką i plastrami limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetkowe szaleństwo w bułeczce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Quiche z cukinią
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej