Królewski tort wiśniowy - przepyszny!

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

0.5 szklanki

3 łyżki

1 szklanka

3 łyżki

2 łyżeczki

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

syrop:

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

masa wiśniowa:

1 opakowanie

1 szklanka

0.5 szklanki

2 łyżki

1 opakowanie

masa biała i brązowa:

600 mililitrów

4 łyżki

2 łyżeczki

1 łyżka

dekoracja:

1

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i ubijamy, aż do uzyskania sztywnej piany.

Krok 2

Do osobnego naczynia wsypujemy oba rodzaje mąki, kakao, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Do ubitych białek dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy (może być mikserem na niskich obrotach). Do masy z białek i żółtek dodajemy uprzednio wymieszane sypkie składniki i delikatnie mieszamy.

Krok 3

Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy (polecam wielkość w granicach 24 - 27 cm) wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą. Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35 minut.  

Krok 4

Biszkopt odkładamy do całkowitego wystudzenia, po wystudzeniu przekrawamy go na trzy równe płaty.

Krok 5

Z podanych składników przygotowujemy poncz, odstawiamy do wystudzenia, po wystudzeniu nasączamy nim każdy z trzech płatów (wystudzonego) biszkoptu.

Krok 6

Przygotowujemy masę wiśniową: na kompocie z wiśni i mleku gotujemy budyń. Wystudzony budyń ucieramy z Kasią.  

Krok 7

Do utartej masy dodajemy odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie.

Krok 8

Przygotowujemy masy na bazie śmietany kremówki: żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy, stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder (raczej pod koniec ubijania).

Krok 9

Do ubitej śmietany dodajemy ostudzoną żelatynę i mieszamy mikserem na niskich obrotach, odbieramy około jedną szklankę kremu i odkładamy na bok (będzie do smarowania brzegów i wierzchu tortu).

Krok 10

Pozostałą masę dzielimy na 2 części do: jednej z nich dodajemy kakao i delikatnie mieszamy.

Krok 11

Złożenie tortu. 1. Na talerzu układamy dolny płat biszkoptu, nasączamy go syropem. 2. Nakładamy na niego masę wiśniową. 3. Kolejną warstwą jest masa biała (śmietankowa). 4. Przykrywamy to środkowym płatem biszkoptu, który następnie nasączamy syropem. 5. Nakładamy na to masę kakaową. 6. Na wierzch układamy górny płat biszkoptu, który tradycyjnie nasączamy syropem. 7. Tort smarujemy ze wszystkich stron odłożoną wcześniej masą śmietankową. 

1

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Śliżewska

    Elżbieta Śliżewska, 21.12.2015

    Właśnie zrobiłam biszkopt i już piecze się,ale w przepisie jest trochę niejasności,w pkt.6 podane jest:wystudzony budyń uciramy z kasią a w składnikach nie jest podana kasia i ile

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Królewski tort wiśniowy - przepyszny! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Królewski tort wiśniowy - przepyszny! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Królewski tort wiśniowy - przepyszny! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Królewski tort wiśniowy - przepyszny! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Królewski tort wiśniowy - przepyszny! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Królewski tort wiśniowy - przepyszny! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Królewski tort wiśniowy - przepyszny! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Magiczne ciasto
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej