Ananasowiec – przepis na ananasowca: ciasto | Przepisy.pl pixel

Ananasowiec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

108

heart
224 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

674 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3068 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

180 gramów

190 gramów

60 gramów

beza kokosowa:

4 sztuki

200 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

200 gramów

krem ananasowy:

1 opakowanie

250 gramów

1 sztuka

2 łyżki

50 gramów

1 sztuka

2 opakowania

2 łyżki

200 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier i pojedynczo żółtka, ciągle ubijając. Do masy jajecznej dodaj przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną aby składniki się połączyły.

Ananasowiec - Krok 1

Krok 2

Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę (zabieg ten sprawi, że biszkopt nie opadnie) i pozostaw do wystudzenia.

Ananasowiec - Krok 2

Krok 3

Białka oddziel od żółtek, utrzyj z cukrem na sztywną pianę. Dodaj wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i ocet. Wymieszaj i wylej na płaską blachę wyłożoną wcześniej pergaminem. Całość wstaw do nagrzanego do 150 °C piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą bezę, przełóż na odpowiedniej wielkości tacę i odklej pergamin. Bezę odstaw do wystygnięcia.

Ananasowiec - Krok 3

Krok 4

Ananasy odcedź, pokrój w kostkę (zachowaj sok). Zagotuj w rondlu śmietanę i rozpuść w niej czekoladę. Wymieszaj. Żółtko z jajka utrzyj mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i ziarnami z rozkrojonej laski wanilii. Dodaj przesianą mąkę pszenną i dwa budynie, a następnie dokładnie wymieszaj, tak aby nie było żadnych grudek. Na koniec dodaj do masy czekoladę ze śmietana, cały czas mieszając.

Ananasowiec - Krok 4

Krok 5

Płyn na powrót przelej do garnka, w którym gotowałeś śmietanę z czekoladą, dolej szklankę soku z ananasa. Wszystko razem ustaw na ogniu i podgrzewaj, aby masa zgęstniała. Gotową przełóż do miski i odstaw, aby wystygła.

Ananasowiec - Krok 5

Krok 6

W misce utrzyj mikserem masło. Powoli dodawaj do niego masę budyniową, aż uzyskasz puszysty krem. Gotowy krem wymieszaj z kawałkami ananasa. Na schłodzony biszkopt nałóż krem z ananasa, rozsmaruj i przykryj kokosową bezą.

Ananasowiec - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - AnanasowiecAnanasowiec

Ananasowiec to propozycja dla tych osób, które lubią egzotyczny smak ciast. W naszym przepisie na to ciasto tytułowy ananas łączy się z bezą kokosową, tworząc zestawienie, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Jeśli chcecie upiec ananasowca, zarezerwujcie sobie więcej czasu na kuchenne aktywności, ponieważ przygotowanie ciasta przebiega w kilku etapach i wymaga zaangażowania. Trud rekompensuje za to wyjątkowy smak placka.

Dla kogo?

Ananasowiec to propozycja dla osób lubiących ciasta o egzotycznym, orzeźwiającym smaku.

Na jaką okazję?

Na wyjątkowe uroczystości, spotkania ze znajomymi i w gronie rodzinnym. Ananasowiec to także świetna propozycja na uzupełnienie świątecznego menu deserowego.

Czy wiesz, że?

Największe uprawy ananasa można dziś spotkać w Chinach, na Hawajach. Filipinach, w Brazylii oraz w Meksyku. W naturalnych warunkach natomiast owoce te występują jedynie w Brazylii.

Dla urozmaicenia:

W porze letniej do pysznego ananasowca możecie podać gałkę lodów ananasowych lub kokosowych.