
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
5 łyżek
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce łączymy olej, przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy. Tak powstałą marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Krok 2
Następnego dnia kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i dookoła mięsa układamy pokrojoną cebulę.
Krok 3
Mięso pieczemy w 200 stopniach - 75 minut pod przykryciem i 25 minut bez pokrywki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak pieczony
Masz ochotę na delikatne drobiowe mięso z chrupiącą, pikantną skórką? Przygotuj pieczonego kurczaka w marynacie z oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku, słodkiej papryki i majeranku. Aby mięso nabrało intensywnego aromatu, trzymaj je w przygotowanej zalewie przez co najmniej dwadzieścia cztery godziny. Jeśli chcesz pogłębić jeszcze jego smak, możesz przyrządzić więcej marynaty i w trakcie pieczenia podlać nią kilka razy kurczaka. Danie dobrze komponuje się z ziemniakami w różnych postaciach – zarówno z frytkami, pieczonymi ziemniakami jak i z puree. Do mięsa przyda się także warzywny dodatek, najlepiej w postaci sałatki ze świeżych warzyw. Smaczną propozycją jest mieszanka karbowanej sałaty, pomidorów, papryki, ogórka szklarniowego, kukurydzy i czerwonej cebuli, koniecznie skropiona oliwą. Jeśli wolisz warzywa na ciepło, z pieczonym mięsem świetnie sprawdzi się też duszona marchewka z groszkiem. Masz ochotę na dobrze przyprawionego, soczystego kurczaka? Przygotuj go według naszego przepisu!