Kurczak pieczony z majerankiem i pietruszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak pieczony

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

5 łyżek

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce łączymy olej, przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy. Tak powstałą marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Krok 2

Następnego dnia kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i dookoła mięsa układamy pokrojoną cebulę.

Krok 3

Mięso pieczemy w 200 stopniach - 75 minut pod przykryciem i 25 minut bez pokrywki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak pieczonyKurczak pieczony

Masz ochotę na delikatne drobiowe mięso z chrupiącą, pikantną skórką? Przygotuj pieczonego kurczaka w marynacie z oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku, słodkiej papryki i majeranku. Aby mięso nabrało intensywnego aromatu, trzymaj je w przygotowanej zalewie przez co najmniej dwadzieścia cztery godziny. Jeśli chcesz pogłębić jeszcze jego smak, możesz przyrządzić więcej marynaty i w trakcie pieczenia podlać nią kilka razy kurczaka. Danie dobrze komponuje się z ziemniakami w różnych postaciach – zarówno z frytkami, pieczonymi ziemniakami jak i z puree. Do mięsa przyda się także warzywny dodatek, najlepiej w postaci sałatki ze świeżych warzyw. Smaczną propozycją jest mieszanka karbowanej sałaty, pomidorów, papryki, ogórka szklarniowego, kukurydzy i czerwonej cebuli, koniecznie skropiona oliwą. Jeśli wolisz warzywa na ciepło, z pieczonym mięsem świetnie sprawdzi się też duszona marchewka z groszkiem. Masz ochotę na dobrze przyprawionego, soczystego kurczaka? Przygotuj go według naszego przepisu!