Kurczak pieczony z majerankiem i pietruszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak pieczony

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

5 łyżek

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce łączymy olej, przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy. Tak powstałą marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Krok 2

Następnego dnia kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i dookoła mięsa układamy pokrojoną cebulę.

Krok 3

Mięso pieczemy w 200 stopniach - 75 minut pod przykryciem i 25 minut bez pokrywki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak pieczonyKurczak pieczony

Masz ochotę na delikatne drobiowe mięso z chrupiącą, pikantną skórką? Przygotuj pieczonego kurczaka w marynacie z oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku, słodkiej papryki i majeranku. Aby mięso nabrało intensywnego aromatu, trzymaj je w przygotowanej zalewie przez co najmniej dwadzieścia cztery godziny. Jeśli chcesz pogłębić jeszcze jego smak, możesz przyrządzić więcej marynaty i w trakcie pieczenia podlać nią kilka razy kurczaka. Danie dobrze komponuje się z ziemniakami w różnych postaciach – zarówno z frytkami, pieczonymi ziemniakami jak i z puree. Do mięsa przyda się także warzywny dodatek, najlepiej w postaci sałatki ze świeżych warzyw. Smaczną propozycją jest mieszanka karbowanej sałaty, pomidorów, papryki, ogórka szklarniowego, kukurydzy i czerwonej cebuli, koniecznie skropiona oliwą. Jeśli wolisz warzywa na ciepło, z pieczonym mięsem świetnie sprawdzi się też duszona marchewka z groszkiem. Masz ochotę na dobrze przyprawionego, soczystego kurczaka? Przygotuj go według naszego przepisu!