Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym
łatwe
124 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
1 sztuka
1.5 sztuki
1 opakowanie
100 gramów
1 kilogram
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
4 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
250 mililitrów
100 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę, marchew, czosnek i imbir obierz. Jedną cebulę i marchew pokrój w kosteczkę, posiekaj natkę kolendry. Cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok.

Krok 2
W kielichu miksera połącz imbir, połówkę cebuli, czosnek, jogurt, koncentrat pomidorowy, przyprawę garam masala, słodką i ostrą paprykę, sok i skórkę z cytryny. Dodaj sól i cukier do smaku. Całość zmiksuj.

Krok 3
Z kurczaka usuń skórę i zanurz kawałki kurczaka w powstałej marynacie. Powinien się marynować co najmniej 12 godzin.

Krok 4
Po tym czasie upiecz go na grillu lub w piekarniku w 190*C przez 30 minut.

Krok 5
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i marchew, dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr Orientalne, całość zalej 300ml wody, gotuj powoli pod przykryciem około 15 minut, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie cały płyn.

Krok 6
Dodaj wtedy fasolkę szparagową, mleko kokosowe oraz kolendrę, całość dokładnie wymieszaj. Kaszotto przełóż do miski i podawaj z upieczonymi udkami kurczaka.


Dobra rada:
Talerz udekoruj z wierzchu posypując go uprażonymi płatkami cebuli.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym
Dziś przenosimy się w kulinarną podróż do Indii! Przewidziane atrakcje to: niezapomniane doznania smakowe, cała gama kolorów na talerzu oraz policzki rozgrzane do czerwoności od aromatycznych przypraw. Gotowy na wyprawę? Przepis na kurczaka tandoori na kaszotto orientalnym uchyli Ci rąbka tajemnicy o indyjskich specjałach!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów kuchni indyjskiej. Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, to najwyższa pora to zmienić!
Na jaką okazję?
Organizujesz przyjęcie dla znajomych? Stwórzcie wieczór tematyczny, w którym zaprezentujecie najbardziej znane potrawy danego kraju.
Czy wiesz, że?
Kurczak tandoori to danie, którego sekret tkwi w przyprawach. Odpowiednio doprawiony wpisuje się w kartę indyjskich dań.