Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

heart
44 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1.5 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

1 kilogram

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

4 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

250 mililitrów

100 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, marchew, czosnek i imbir obierz. Jedną cebulę i marchew pokrój w kosteczkę, posiekaj natkę kolendry. Cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok.

Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - Krok 1

Krok 2

W kielichu miksera połącz imbir, połówkę cebuli, czosnek, jogurt, koncentrat pomidorowy, przyprawę garam masala, słodką i ostrą paprykę, sok i skórkę z cytryny. Dodaj sól i cukier do smaku. Całość zmiksuj.

Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - Krok 2

Krok 3

Z kurczaka usuń skórę i zanurz kawałki kurczaka w powstałej marynacie. Powinien się marynować co najmniej 12 godzin.

Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie upiecz go na grillu lub w piekarniku w 190*C przez 30 minut.

Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - Krok 4

Krok 5

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i marchew, dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr Orientalne, całość zalej 300ml wody, gotuj powoli pod przykryciem około 15 minut, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie cały płyn.

Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - Krok 5

Krok 6

Dodaj wtedy fasolkę szparagową, mleko kokosowe oraz kolendrę, całość dokładnie wymieszaj. Kaszotto przełóż do miski i podawaj z upieczonymi udkami kurczaka.

Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Talerz udekoruj z wierzchu posypując go uprażonymi płatkami cebuli.

1

Opinie o przepisie

  • megi395 megi395

    megi395 megi395 , 13.09.2019

    Brzmi smacznie ale trochę nie dokładnie opisane. Chili do marynaty czy kaszotto? A, ta fasolka szparagowa, to ma być surowa? I co z jogurtem?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak Tandori na kaszotto orientalnymKurczak Tandori na kaszotto orientalnym

Dziś przenosimy się w kulinarną podróż do Indii! Przewidziane atrakcje to: niezapomniane doznania smakowe, cała gama kolorów na talerzu oraz policzki rozgrzane do czerwoności od aromatycznych przypraw. Gotowy na wyprawę? Przepis na kurczaka tandoori na kaszotto orientalnym uchyli Ci rąbka tajemnicy o indyjskich specjałach!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów kuchni indyjskiej. Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, to najwyższa pora to zmienić!

Na jaką okazję?

Organizujesz przyjęcie dla znajomych? Stwórzcie wieczór tematyczny, w którym zaprezentujecie najbardziej znane potrawy danego kraju.

Czy wiesz, że?

Kurczak tandoori to danie, którego sekret tkwi w przyprawach. Odpowiednio doprawiony wpisuje się w kartę indyjskich dań.