Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

31 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1.5 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

1 kilogram

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

4 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

250 mililitrów

100 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, marchew, czosnek i imbir obierz. Jedną cebulę i marchew pokrój w kosteczkę, posiekaj natkę kolendry. Cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok.

Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - Krok 1

Krok 2

W kielichu miksera połącz imbir, połówkę cebuli, czosnek, jogurt, koncentrat pomidorowy, przyprawę garam masala, słodką i ostrą paprykę, sok i skórkę z cytryny. Dodaj sól i cukier do smaku. Całość zmiksuj.

Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - Krok 2

Krok 3

Z kurczaka usuń skórę i zanurz kawałki kurczaka w powstałej marynacie. Powinien się marynować co najmniej 12 godzin.

Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie upiecz go na grillu lub w piekarniku w 190*C przez 30 minut.

Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - Krok 4

Krok 5

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i marchew, dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr Orientalne, całość zalej 300ml wody, gotuj powoli pod przykryciem około 15 minut, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie cały płyn.

Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - Krok 5

Krok 6

Dodaj wtedy fasolkę szparagową, mleko kokosowe oraz kolendrę, całość dokładnie wymieszaj. Kaszotto przełóż do miski i podawaj z upieczonymi udkami kurczaka.

Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Talerz udekoruj z wierzchu posypując go uprażonymi płatkami cebuli.

1

Opinie o przepisie

  • megi395 megi395

    megi395 megi395 , 13.09.2019

    Brzmi smacznie ale trochę nie dokładnie opisane. Chili do marynaty czy kaszotto? A, ta fasolka szparagowa, to ma być surowa? I co z jogurtem?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak Tandori na kaszotto orientalnymKurczak Tandori na kaszotto orientalnym

Dziś przenosimy się w kulinarną podróż do Indii! Przewidziane atrakcje to: niezapomniane doznania smakowe, cała gama kolorów na talerzu oraz policzki rozgrzane do czerwoności od aromatycznych przypraw. Gotowy na wyprawę? Przepis na kurczaka tandoori na kaszotto orientalnym uchyli Ci rąbka tajemnicy o indyjskich specjałach!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów kuchni indyjskiej. Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, to najwyższa pora to zmienić!

Na jaką okazję?

Organizujesz przyjęcie dla znajomych? Stwórzcie wieczór tematyczny, w którym zaprezentujecie najbardziej znane potrawy danego kraju.

Czy wiesz, że?

Kurczak tandoori to danie, którego sekret tkwi w przyprawach. Odpowiednio doprawiony wpisuje się w kartę indyjskich dań.