Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym
łatwe
124 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
1 sztuka
1.5 sztuki
1 opakowanie
100 gramów
1 kilogram
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
4 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
250 mililitrów
100 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę, marchew, czosnek i imbir obierz. Jedną cebulę i marchew pokrój w kosteczkę, posiekaj natkę kolendry. Cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok.

Krok 2
W kielichu miksera połącz imbir, połówkę cebuli, czosnek, jogurt, koncentrat pomidorowy, przyprawę garam masala, słodką i ostrą paprykę, sok i skórkę z cytryny. Dodaj sól i cukier do smaku. Całość zmiksuj.

Krok 3
Z kurczaka usuń skórę i zanurz kawałki kurczaka w powstałej marynacie. Powinien się marynować co najmniej 12 godzin.

Krok 4
Po tym czasie upiecz go na grillu lub w piekarniku w 190*C przez 30 minut.

Krok 5
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i marchew, dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr Orientalne, całość zalej 300ml wody, gotuj powoli pod przykryciem około 15 minut, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie cały płyn.

Krok 6
Dodaj wtedy fasolkę szparagową, mleko kokosowe oraz kolendrę, całość dokładnie wymieszaj. Kaszotto przełóż do miski i podawaj z upieczonymi udkami kurczaka.


Dobra rada:
Talerz udekoruj z wierzchu posypując go uprażonymi płatkami cebuli.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym
Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym
Dziś przenosimy się w kulinarną podróż do Indii! Przewidziane atrakcje to: niezapomniane doznania smakowe, cała gama kolorów na talerzu oraz policzki rozgrzane do czerwoności od aromatycznych przypraw. Gotowy na wyprawę? Przepis na kurczaka tandoori na kaszotto orientalnym uchyli Ci rąbka tajemnicy o indyjskich specjałach!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów kuchni indyjskiej. Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, to najwyższa pora to zmienić!
Na jaką okazję?
Organizujesz przyjęcie dla znajomych? Stwórzcie wieczór tematyczny, w którym zaprezentujecie najbardziej znane potrawy danego kraju.
Czy wiesz, że?
Kurczak tandoori to danie, którego sekret tkwi w przyprawach. Odpowiednio doprawiony wpisuje się w kartę indyjskich dań.
































