Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

heart
44 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1.5 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

1 kilogram

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

4 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

250 mililitrów

100 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, marchew, czosnek i imbir obierz. Jedną cebulę i marchew pokrój w kosteczkę, posiekaj natkę kolendry. Cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok.

Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - Krok 1

Krok 2

W kielichu miksera połącz imbir, połówkę cebuli, czosnek, jogurt, koncentrat pomidorowy, przyprawę garam masala, słodką i ostrą paprykę, sok i skórkę z cytryny. Dodaj sól i cukier do smaku. Całość zmiksuj.

Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - Krok 2

Krok 3

Z kurczaka usuń skórę i zanurz kawałki kurczaka w powstałej marynacie. Powinien się marynować co najmniej 12 godzin.

Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie upiecz go na grillu lub w piekarniku w 190*C przez 30 minut.

Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - Krok 4

Krok 5

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i marchew, dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr Orientalne, całość zalej 300ml wody, gotuj powoli pod przykryciem około 15 minut, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie cały płyn.

Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - Krok 5

Krok 6

Dodaj wtedy fasolkę szparagową, mleko kokosowe oraz kolendrę, całość dokładnie wymieszaj. Kaszotto przełóż do miski i podawaj z upieczonymi udkami kurczaka.

Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Talerz udekoruj z wierzchu posypując go uprażonymi płatkami cebuli.

1

Opinie o przepisie

  • megi395 megi395

    megi395 megi395 , 13.09.2019

    Brzmi smacznie ale trochę nie dokładnie opisane. Chili do marynaty czy kaszotto? A, ta fasolka szparagowa, to ma być surowa? I co z jogurtem?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak Tandori na kaszotto orientalnymKurczak Tandori na kaszotto orientalnym

Dziś przenosimy się w kulinarną podróż do Indii! Przewidziane atrakcje to: niezapomniane doznania smakowe, cała gama kolorów na talerzu oraz policzki rozgrzane do czerwoności od aromatycznych przypraw. Gotowy na wyprawę? Przepis na kurczaka tandoori na kaszotto orientalnym uchyli Ci rąbka tajemnicy o indyjskich specjałach!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów kuchni indyjskiej. Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, to najwyższa pora to zmienić!

Na jaką okazję?

Organizujesz przyjęcie dla znajomych? Stwórzcie wieczór tematyczny, w którym zaprezentujecie najbardziej znane potrawy danego kraju.

Czy wiesz, że?

Kurczak tandoori to danie, którego sekret tkwi w przyprawach. Odpowiednio doprawiony wpisuje się w kartę indyjskich dań.