
Składniki
4 sztuki
1 łyżka
1 opakowanie
0.5 pęczka
40 mililitrów
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon, następnie rozbij lekko tłuczkiem tak aby miało grubość nie większą niż 2cm.
Krok 2
W misce połącz olej sezamowy z olejem, sokiem cytrynowym, pastą curry, posiekaną kolendra i przyprawą z opakowania Fix Knorr.
Krok 3
Gotowe piersi z kurczaka zamarynuj w przygotowanej marynacie i odstaw na 10 minut.
Krok 4
Teraz nałóż po jednej piersi wraz z marynatą do torebki pergaminowej z opakowania Fix Knorr.
Krok 5
Zamknij szczelnie torebki i połóż płasko na patelni. Smaż na średnio rozgrzanym ogniu przez ok. 5-6 minut z każdej strony. Podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Soczysty kurczak z patelni z papryką i rozmarynem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w curry
Przyrządzony według tego przepisu kurczak jest wyjątkowo aromatyczny, soczysty i lekko pikantny – wszystko za sprawą czerwonej pasty curry, którą możesz kupić gotową lub przygotować ją samodzielnie, używając blendera. Składa się ze świeżej papryczki chili, startego imbiru, czosnku, trawy cytrynowej i kilku przypraw. Z kolei, aby przyrządzić kurczaka w curry, musisz zaopatrzyć się w mięso z piersi kurczaka, oczyścić je z wszelkich błonek i delikatnie rozbić tłuczkiem. Marynatę do kurczaka przyrządzisz z oleju sezamowego, soku z cytryny, posiekanej, świeżej kolendry oraz pasty curry. Mięso włóż do gotowej marynaty i odstaw, żeby nabrało intensywnego smaku. Zamarynowanego kurczaka smaż na rozgrzanym tłuszczu – dobrze sprawdzi się olej kokosowy. Gotową potrawę podawaj na gorąco, z dodatkiem ugotowanego ryżu i sałatką, np. z kapusty pekińskiej. Udekoruj listkami świeżej kolendry. Wypróbuj nasz przepis na orientalnego kurczaka w curry. Co myślisz o tej propozycji? Koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu.