Kurczak w curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

0.5 pęczka

40 mililitrów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon, następnie rozbij lekko tłuczkiem tak aby miało grubość nie większą niż 2cm.

Krok 2

W misce połącz olej sezamowy z olejem, sokiem cytrynowym, pastą curry, posiekaną kolendra i przyprawą z opakowania Fix Knorr.

Krok 3

Gotowe piersi z kurczaka zamarynuj w przygotowanej marynacie i odstaw na 10 minut.

Krok 4

Teraz nałóż po jednej piersi wraz z marynatą do torebki pergaminowej z opakowania Fix Knorr.

Krok 5

Zamknij szczelnie torebki i połóż płasko na patelni. Smaż na średnio rozgrzanym ogniu przez ok. 5-6 minut z każdej strony. Podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w curryKurczak w curry

Przyrządzony według tego przepisu kurczak jest wyjątkowo aromatyczny, soczysty i lekko pikantny – wszystko za sprawą czerwonej pasty curry, którą możesz kupić gotową lub przygotować ją samodzielnie, używając blendera. Składa się ze świeżej papryczki chili, startego imbiru, czosnku, trawy cytrynowej i kilku przypraw. Z kolei, aby przyrządzić kurczaka w curry, musisz zaopatrzyć się w mięso z piersi kurczaka, oczyścić je z wszelkich błonek i delikatnie rozbić tłuczkiem. Marynatę do kurczaka przyrządzisz z oleju sezamowego, soku z cytryny, posiekanej, świeżej kolendry oraz pasty curry. Mięso włóż do gotowej marynaty i odstaw, żeby nabrało intensywnego smaku. Zamarynowanego kurczaka smaż na rozgrzanym tłuszczu – dobrze sprawdzi się olej kokosowy. Gotową potrawę podawaj na gorąco, z dodatkiem ugotowanego ryżu i sałatką, np. z kapusty pekińskiej. Udekoruj listkami świeżej kolendry. Wypróbuj nasz przepis na orientalnego kurczaka w curry. Co myślisz o tej propozycji? Koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu.