
Składniki
2 łyżki
7 szczypt
1 sztuka
1 szczypta
4 szczypty
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Odcinamy od kurczaka kuper i końcówki skrzydełek. Nie rozcinamy gumki, którą kurczak jest przytrzymywany, przyda się później.
Krok 2
Przygotowujemy "mazidło". Łyżkę oleju wlewamy do miseczki, dodajemy kostkę rosołową, pozostałe przyprawy i wszystko razem mieszamy.
Krok 3
Smarujemy kurczaka, wewnątrz również. Wkładamy do środka cytrynę i obwiązujemy nim ptaszysko. Drugą łyżkę wykorzystujemy do wysmarowania blachy, lub naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec obiadek.
Krok 4
Pieczemy około 30 minut w 200 st. C (możemy go obracać z brzuszka na plecki, żeby się lepiej zarumienił), po czym zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i zostawiamy kurczaka na kolejne pół godziny.
Krok 5
Można podać na kuskusie lub z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej