Kurczak pieczony z cytryną, papryką oraz ziołami | Przepisy.pl

Kurczę pieczone a'la Marca

Autor: Marca

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 szczypty

7 szczypt

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odcinamy od kurczaka kuper i końcówki skrzydełek. Nie rozcinamy gumki, którą kurczak jest przytrzymywany, przyda się później.

Krok 2

Przygotowujemy "mazidło". Łyżkę oleju wlewamy do miseczki, dodajemy kostkę rosołową, pozostałe przyprawy i wszystko razem mieszamy.

Krok 3

Smarujemy kurczaka, wewnątrz również. Wkładamy do środka cytrynę i obwiązujemy nim ptaszysko. Drugą łyżkę wykorzystujemy do wysmarowania blachy, lub naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec obiadek.

Krok 4

Pieczemy około 30 minut w 200 st. C (możemy go obracać z brzuszka na plecki, żeby się lepiej zarumienił), po czym zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i zostawiamy kurczaka na kolejne pół godziny.

Krok 5

Można podać na kuskusie lub z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczę pieczone a'la Marca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczę pieczone a'la Marca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczę pieczone a'la Marca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczę pieczone a'la Marca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczę pieczone a'la Marca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczę pieczone a'la Marca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczę pieczone a'la Marca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej