Kurczak pieczony z cytryną, papryką oraz ziołami | Przepisy.pl pixel

Kurczę pieczone a'la Marca

Autor: Marca

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

7 szczypt

1 sztuka

1 szczypta

4 szczypty

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odcinamy od kurczaka kuper i końcówki skrzydełek. Nie rozcinamy gumki, którą kurczak jest przytrzymywany, przyda się później.

Krok 2

Przygotowujemy "mazidło". Łyżkę oleju wlewamy do miseczki, dodajemy kostkę rosołową, pozostałe przyprawy i wszystko razem mieszamy.

Krok 3

Smarujemy kurczaka, wewnątrz również. Wkładamy do środka cytrynę i obwiązujemy nim ptaszysko. Drugą łyżkę wykorzystujemy do wysmarowania blachy, lub naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec obiadek.

Krok 4

Pieczemy około 30 minut w 200 st. C (możemy go obracać z brzuszka na plecki, żeby się lepiej zarumienił), po czym zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i zostawiamy kurczaka na kolejne pół godziny.

Krok 5

Można podać na kuskusie lub z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczę pieczone a'la Marca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczę pieczone a'la Marca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczę pieczone a'la Marca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczę pieczone a'la Marca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczę pieczone a'la Marca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczę pieczone a'la Marca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczę pieczone a'la Marca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczę pieczone a'la Marca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Musaka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej