Kuskus z sosem pomidorowym i wołowiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kuskus z sosem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

2 sztuki

40 dekagramów

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek posiekaj. Połowę zeszklij na oleju.

Krok 2

Kuskus przesyp do miski, dodaj zeszkloną cebulę z czosnkiem, zalej wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię kuskusu. Przypraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na 10 minut do spęcznienia.

Krok 3

Paprykę pokrój w paski. Pozostałą cebulę i czosnek wrzuć na rozgrzany olej, dodaj mięso, mieszając smaż 3 minuty.

Krok 4

Dołóż paprykę i rozgniecione pomidory wraz zalewą. Duś około 35 minut.

Krok 5

Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kuskus wymieszaj z natką, przełóż na talerz formując wieniec, wlej do niego przygotowany sos.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kuskus z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kuskus z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kuskus z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kuskus z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kuskus z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kuskus z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kuskus z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kuskus z sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej