
Składniki
0.5 kilograma
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrób bulion z kostek Knorr i dwóch szklanek wody. Dodaj do niego łyżkę cukru.
Krok 2
Kurczaka pokrój w małą kostkę i usmaż wraz z orzechami.
Krok 3
Do cebuli dodaj marchew, seler i paprykę mieszając. Po kilku minutach dodaj groszek i grzyby.
Krok 4
Cebulę skrój w pół plastry. Pokrój marchew, paprykę i seler w paski. Grzyby pokrój w cienkie plastry.
Krok 5
W tym czasie zacznij gotować w bulionie cebulę.
Krok 6
Gotuj jeszcze kilka minut i wrzuć pierś kurczaka razem z olejem oraz orzechy. Podgrzewaj jeszcze przez minutkę. Podawaj posypane kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chop Suey
Kurczak w słodko-orzechowej odsłonie to świetna propozycja na niebanalne danie obiadowe. Jego słodki posmak dobrze zrównoważą składniki warzywne, takie jak: seler naciowy, papryka, cebula oraz marchew. Do dania wykorzystaj mięso ugotowane wcześniej w bulionie lub rosole albo pierś z kurczaka. Pokrój je na niewielkie kawałki i podsmaż na oliwie z oliwek z orzechami. Sięgnij np. po nerkowce, orzechy włoskie, ziemne lub migdały. Opcjonalnie kurczaka zastąp słodszym mięsem z indyka. Następnie w bulionie mięsnym z dodatkiem łyżki cukru ugotuj wspomniane warzywa. Urozmaić smak potrawy, dodając do nich groszek konserwowy lub mrożony oraz suszone lub świeże grzyby – te ostatnie zapewnią aromatyczny zapach. Wszystkie składniki połącz ze sobą i podduś, aż nadmiar wywaru odparuje. Kurczaka chop suey serwuj na ciepło z ryżem lub kaszą, oprószonego kolendrą. Wspaniale będzie smakował również ze świeżym pieczywem (np. bagietką) oraz grzankami czosnkowymi. Co sądzisz o tym przepisie? Sprawdź, jak smakuje chop suey.